2000 fős tömegverekedés a Foxconn egyik gyárában, leállították a termelést

A Foxconn először a tavalyi öngyilkossági sorozatok által került a figyelem középpontjába, akkor világszerte az elfogadhatatlan munkakörülményeket és az alacsony béreket kritizálták, amely végül némi javulást hozott az ott dolgozók számára. Azonban a mindennapos feszültség a jelek szerint továbbra is jelen van, hiszen a hírek szerint elég volt egy szikra ahhoz, hogy pillanatok alatt 2000 fős tömegverekedés robbanjon ki.


(forrás: Engadget) [+]

Az incidens a kínai Taiyuanban található Foxconn gyár környékén helyi idő szerint tegnap este 11 órakor kezdődött, amely olyan méreteket öltött, hogy végül 5000 rendőr kivezénylésével csak reggel 9-re sikerült megfékezni a feldühödött tömeget. A gyárkomplexumban összesen 79 000-en dolgoznak, a 2000 fős csoportból 40 ember sérült meg és került korházba, közülük 3 fő állapota súlyos.

Korábban már idén is előfordult, hogy kb. 100 fős tömegverekedés robbant ki a gyár területén, a mostani viszont példátlan méretűre duzzadt. A vegyes értesülések alapján nehéz megmondani, hogy mi robbantotta ki a lázadást, egyes források azt állítják, hogy több biztonsági őr majdnem halálra vert egy védtelen munkást és ezért szabadult el a pokol. Az interneten felbukkanó képeken betört ablakok és felborított rendőrautók is láthatók, arról viszont nincs információ, hogy maguk a gyártósorok bármilyen kárt is szenvedtek volna, és ha mégis, akkor annak mértéke milyen súlyos.

Mindenesetre a Foxconn kénytelen volt leállítani a termelés, a tajpeji székhelyű cég szóvivője úgy kommentálta a lépést, hogy időt adnak, hogy megnyugodjanak a kedélyek. Nem lehet tudni, hogy a gyártás mikor éri el újra a 100%-os kapacitást, de elemzők szerint némi túlórázással rövid időn belül behozható a lemaradás. Arról is kétes információk keringenek, hogy pontosan mit is állítanak elő a taiyuani telepen, hiszen rengeteg márka termékei és alkatrészei a Foxconn gyártósorairól gördül le, többek között az Apple iPhone 5 is. Egyesek szerint ebben a gyárban készítik például az új iPhone fekete variánsának készülékházát, míg mások azt állítják, hogy Nintendo Wii és egyéb eszközök gyártásával foglalkoznak. Termeljenek akármit is, valószínűleg az incidens nem okoz majd érezhető visszaesést egyetlen Foxconn által gyártott termék vagy alkatrész esetében sem, de a 2000 fős lázadás jól mutatja, hogy a munkakörülmények még mindig messze állnak nemhogy az ideálistól, de az elviselhetőtől is.

Előzmények

Hirdetés