Teret nyer a merevlemezekbe épített titkosítás

A merevlemezek evolúciójában talán a legfeltűnőbb elem a tárkapacitás bővülése, ám a fejlesztések a winchestereken tárolt adatok növekvő biztonságát is szolgálják. A rezgések, rázkódások elleni védelem ma már valamilyen szinten minden merevlemez részét képezi, elsősorban a hordozható eszközökbe szánt egységeket látják el kifinomult védelmi mechanizmusokkal. A trend azonban azt mutatja, a fizikai biztonság mellett mind fontosabbá válik az illetéktelen hozzáférés elleni védelem is. A gondatlanul, törlés nélkül kiselejtezett médiumokon vagy az ellopott számítógépeken, PDA-kon található személyes és üzleti adatok eddig is komoly kockázatot jelentettek, ám az idevágó tanulmányok azt mutatják, ma már számolni kell a hardverek helyett célzottan a rajtuk található adatok megszerzésére irányuló bűnözéssel is. Emiatt a jövőben várhatóan nő a hardveres titkosítással ellátott merevlemezek aránya is.

Egy szakmai konferencia alkalmából a Seagate is kiemelte DriveTrust nevű biztonsági technológiájának előnyeit, mely 2007 első negyedévétől lesz elérhető a vállalat DB35 és Momentus 5400 FDE.2 sorozatú meghajtóiban. A DriveTrust szolgáltatást hardverszinten valósítják meg, így a felhasználó számára – egy jelszó beállításának követelményén túlmenően – teljesen transzparens marad, és a gyártó szerint a teljesítményt sem rontja. Nemcsak egyes partíciókat vagy fájlokat titkosít, hanem automatikusan a teljes merevlemezt; az alkalmazott AES és 3DES titkosító, RSA nyilvános kulcs és SHA-1-alapú autentikációs eljárásokat egy független labor tanúsítja.


Momentus FDE

A Seagate egy fejlesztőcsomagot (SDK) is közread a szoftverfejlesztők számára, mely lehetővé teszi a DriveTrust integrálását olyan alkalmazásokba, melyek jelszavak, titkosító kulcsok vagy más összetevők menedzselését végzik, akár kiterjedt vállalati környezetben is. Ugyancsak vállalatok számára fontos szempont, hogy a titkosítás hardveres megvalósítása önmagában garantálja a biztonságot, nem szükséges későbbi patcheket telepíteni, ami időt és költséget takarít meg. A DriveTrust által védett winchesterek törlése is gyorsabbá válik, nem szükséges a teljes tároló (többszöri) felülírása selejtezés előtt.

A Seagate a DriveTrust technológiát elsőként a notebookokba szánt Momentus 5400 FDE.2 (Full Disc Encryption) nevű merevlemezeiben, valamint a digitális videorögzítőkbe szánt DB35 egységekben fogja alkalmazni. Utóbbiaknál persze nem elsősorban az illetéktelen kezekbe került eszköz adatainak védelme a fő cél, hanem a jogvédett anyagok másolásának, terjesztésének megakadályozása a tartalomszolgáltató által meghatározott keretfeltételek között.

A Seagate-hez hasonló megoldások a konkurensek kínálatában is megjelennek, így a jövő évben bizonyos szegmensekben ez a funkció jelentheti a verseny egyik kulcspontját.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés