Teljes egér és billentyűzet támogatást kap az Xbox One

Még emlékszünk azokra a beszámolókra, amikor a Microsoft a legelső Xbox konzolt bejelentette. Hetekig csak arról volt szó, hogy meghalt a PC, mert ez a konzol le fogja tarolni ezt a piacot is. Ez távolról sem történt így, sőt az első Xbox konzol valójában egy bukás volt, de azóta kiderült, hogy a Microsoft sem várt tőle mást a tapasztalatszerzésen kívül. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és az Xboxokra ma már Xboxokként tekintünk. A PC kiváltását még csak belemagyarázni sem érdemes, mert a termékek példának okáért nem támogatják az egeret.

Hirdetés

Az Xbox One esetében azonban a Microsoft mer nagyot lépni. Ezt bizonyítja például a Windows 10 tervezett elérhetősége a konzolon, illetve az ezzel érkező univerzális áruház. Formálisan az Xbox One nem válik PC-vé, de a Windows 10-zel minden PC-re megjelenő, univerzális áruházba felkerülő programot képes lesz futtatni. Az egyetlen dolog, ami elválasztja a gépet attól, hogy PC-nek mondható legyen az a PC-s beviteli eszközök korlátozott támogatása. Phil Spencer Twitter üzenete szerint viszont készül a egerek és a billentyűzetek teljes támogatása, amivel új lehetőségek nyílnak meg a konzol előtt.

Némi adalékként megtudtuk, hogy az egér és billentyűzet támogatását a játékok esetében az adott fejlesztőstúdiónak kell kihasználni, tehát nem muszáj ezzel a lehetőséggel élni. Viszont az univerzális áruházba felkerülő programok eleve PC-re készülnek, vagyis ezeknél a támogatás biztosított lesz. Innen az adott játékot még lehet portolni az Xbox One saját áruházába, hogy a konzol hardveréhez való hozzáférés alacsonyabb szintű legyen, amivel javulhat a felhasználói élmény.

A változásokkal sokkal könnyebb elképzelni azt, amire a Microsoft utalt korábban, miszerint nagyon érdekes lesz majd az Office futtatása az Xbox One-on, és tényleg az lesz, bár nem fog különbözni attól, amit ma egy PC nyújt. Az út azonban amire a Microsoft rálépet még sikeres is lehet, hiszen az Xbox One így gyakorlatilag nem csak egy konzol, hanem egyben egy nem éppen drága PC is lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés