Tárhelydiétára fogja a Windows 10-et a Microsoft

A Microsoft a Windows blogjában tette közzé, hogy ökológiai hasonlatokkal élve miként lesz kompakt lábnyoma a Windows 10 operációs rendszerének, azaz miként érnek el alacsonyabb tárhelyfoglalást, miközben ez a hardver számítási kapacitását sem terheli meg különösebben. Mindez annak érdekében is történik, hogy az alapból kis tárkapacitással, például mindössze 32-64 GB-tal bíró mobil masinákon a lehető legkevesebbet foglaljon el az új operációs rendszer. A Windows 10 rögtön két eltérő megközelítést is alkalmaz a cél elérése érdekében: rendszerfájlok és alkalmazások tömörítése, illetve a rendszer-visszaállításhoz szükséges tárhely csökkentése.

Az első esettel kapcsolatosan a Microsoft leírta, hogy bár a jelenlegi rendszerek is képesek tömöríteni a rendszerfájlokat, a Windows 10 esetében ez jóval hatékonyabb, gyorsabb, így a 32 bites rendszereknél 1,5 GB, a 64 biteseknél nagyjából 2,6 GB tárhely takarítható meg, mintha nem használna tömörítést. Ráadásul nem csak a rendszerfájlok, hanem az alkalmazások tömörítése is megoldható a további tárhelyspórolás érdekében.

Ugyanakkor arra is ügyelniük kell, hogy a tömörítés ne legyen észrevehetően negatív hatással a rendszer válaszidejére, tehát számos faktort kell figyelembe venni, hogy az adott eszközön használható-e a tömörítés vagy sem. Ilyen faktor például a rendszermemória kapacitása, illetve hogy az adott processzor mennyire hatékony a tömörítési algoritmusokkal való munka során. Ennek vizsgálatát a rendszer már a Windows 10-re való frissítése előtt elvégzi és megfelelő hardver esetén már a telepítés során tömöríti az állományokat, míg a Windows 10-zel érkező új eszközök esetében a gyártók engedélyezhetik vagy tilthatják ezt a funkciót alapból az eszköz teljesítményének kiértékelését követően. A vállalat egyébként elárulta, hogy a windowsos telefonok ugyanilyen hatékonyságú tömörítési algoritmust fognak használni a jövőben.


[+]

Ami a rendszer-visszaállításra vonatkozó adatokat illeti, ebből a telefonok nem fognak profitálni, de a PC-knél a Microsoft ezen a téren jelentős megtakarítást helyez kilátásba, mindezt úgy, hogy az erre fordított idő is rövidülni fog. Ennek egyik kulcseleme, hogy a frissítés és visszaállítás funkciókhoz nem lesz többé szükség a klasszikus avagy statikus visszaállítási/helyreállítási képfájlra és partícióra, hanem a rendszer pusztán a runtime rendszerfájlokat használva képes lesz hibajavításra és visszaállni alap pozícióba, ami egyben azt is jelenti, hogy a már feltelepített rendszerfrissítések kvázi megmaradnak, hiszen azok már szerves részei a rendszernek. Ezzel a módszerrel a Microsoft szerint 4 GB-nyi tárhely is felszabadítható. Természetesen a Windows 10 képes lesz bármikor egy klasszikus biztonsági képfájlt készíteni az aktuális állapotról egy teljes visszaállításhoz, amit viszont külső tárolóra menthetünk.

A tárhelykérdéssel már csak azért is kénytelen foglalkozni a Microsoft, mivel a gyárilag, OEM-ek által előkészített wimbootos (Windows Image Boot) Windows 8.1-es eszközök esetében lehetővé kell tenni, hogy a Windows 10-re való frissítés során továbbra is elérhető maradjon a korábbi Windows 8.1 operációs rendszer (és annak visszaállító partíciója) arra az esetre, ha valami váratlan esemény történne a telepítés közben. Nos, a kis tárhelyű masinákon, a cég saját bevallása szerint, ezt megvalósítani nem kis kihívás, de már dolgoznak az ügyön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés