Szövetkezik az IBM és a Xilinx

Az idei SC15 egyik fontos bejelentésének számít, hogy az IBM és a Xilinx szövetkezik annak érdekében, hogy a Power architektúrákhoz megfelelő támogatással rendelkező FPGA-kat illesszenek, amely az OpenPOWER kezdeményezésben résztvevő cégek számára lehet hasznos.

Hirdetés

A két cég stratégiai egyezménye egy közvetett reakció lehet az Intel és az Altera házasságára. Ugyanakkor a legfőbb szempont a Xilinx SDAccel fejlesztőkörnyezetének elérhetővé tétele a Power architektúrákra. Az SDAccel ugyanis a Xilinx FPGA-it tekintve igen nagy értéknek tekinthető, de egyelőre csak x86-os architektúrához érhető el.

Az SDAccel az első olyan fejlesztőkörnyezet volt, ami lehetővé tette az OpenCL platformon, valamint a C és a C++ nyelvekhez hasonló paradigmákon keresztüli fejlesztést az FPGA-kra. Az IDE, azaz integrált fejlesztői környezet debug és profilozó eszközöket, illetve fordítókat biztosított a fejlesztők számára. Ilyen formába az FPGA-kra való fejlesztés egyre inkább kezd hasonlítani a CPU-s, illetve a GPGPU-s fejlesztésekre, ami elősegíti ezeknek a lapkáknak a terjedését az adatcenterekben.

Természetesen a processzorok és az FPGA-k hardveres párosítása az IBM CAPI interfészét használva már jó ideje megoldható, így ebből a szempontból nincs újdonság, a szoftveres háttér javításával azonban egyre több értelme lesz a Xilinx FPGA-it bevetni a Power architektúrára épülő processzorok mellé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés