Szintet lép a Panasonic G sorozat

Csepp- és porálló fém vázat kapott a stabilizátorral is rendelkező új középkategóriás, a G80.

A Panasonic G sorozatú fényképezőgépei a DSLR-szerű kialakításukkal mindig is azoknak biztosítottak alternatívát, akik nem első sorban a méret előny miatt használnak tükör nélküli rendszerkompaktot, ugyanakkor vágynak a jó ergonómiára, de a GH család már túl drága vagy nehéz lenne. Így például a G7 egy jó mindenes váz lett, ami a belsőt illeti, azonban itt-ott kompromisszumot kellett kötni. Ezeket hivatott kiküszöbölni az újonnan bejelentett G80, mely alapvetően a G7-re épül, de egyúttal túl is nő rajta. Belül itt is egy 16 MP-es szenzort találunk, de a GX80-hoz hasonlóan, alul-áteresztő szűrő nélkül és öttengelyes stabilizátor társaságában, ami az objektívek optikai stabilizátorával is képes együtt működni a nagyobb hatékonyság érdekében. Emellé kapjuk még a gépen belüli focus stacking módot, ami a korábban látott Post Focus tovább fejlesztése, amivel a nevéből is adódóan a statikus témáknál a több fókuszsíkot tudunk összehozni egyetlen képben, azonban számolnunk kell némi vágással is.


[+]

Jelentős változás még, hogy az immár időjárásálló vázban frissült az OLED elektronikus kereső is, így már a korábbi 0,7x helyett 0,74x nagyítást kínál azonos, 2,36 millió pontos felbontáson. Az akku mellől a gép oldalára költözött a kártyafoglalat, de továbbra is csak egy SD-kártyát fogad, ami akár UHS-II U3 szabvány szerinti is lehet. A módválasztó tárcsán a panoráma piktogram helyét egy második egyedi beállítás mód vette át, de a némileg átszabták az AF választó kallantyút is. Hátul ezen felül csak a beépített vakut nyitó gomb felülre költözése változott, már ami kezelő szerveket illeti. A hátsó, változatlan paraméterekkel rendelkező LCD kijelző viszont kicsit bentebb került és a nyitását a Visszajátszás gomb mellett található mélyedés segíti.


[+]

További fejlesztésen esett át a zárszerkezet is, ami a G7-ben  a könnyű műanyag váz miatt jelentős shutter shock-ot okozott exponálás során. Így a korábbi mechanikusat elektromágneses zár váltja, valamint a magnéziumötvözet frontlap is sokat javított a stabilitáson. Videók terén 4K/UHD felbontás és 30p sebesség a maximum, 100 Mbps bitráta mellett. Gyorsabb lett azonban a sorozatfelvétel, így a G80 már 9 (AF-S) vagy 6 (AF-C) képet is készíthetünk másodpercenként, egy gyors kártya birtokában akár 300 JPEG vagy 45 RAW fájl határig. A használhatóságot és az üzemidőt is jelentősen növeli, hogy a GH sorozathoz hasonlóan, erre a vázra is csatlakoztathatunk portrémarkolatot.


[+]

A GH5-tel szemben a Panasonic Lumix DMC-G80, vagy európán kívül a G85, már rendelhető, önállóan 900 dolláért, de a 12-60 mm-es kitobjektívvel is megáll 1000 dollárnál az árazás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés