2014-ben jönnek a Steam masinák

A Valve két napja leplezte le a SteamOS operációs rendszert, mely a PC belépője lehet a nappalikba. Ebből már sejthető volt az is, hogy jön a sokat pletykált Steambox is. Ez azonban nem konzol, pontosabban nem egyetlen gép, hanem hitelesített hardverekből válogatott PC. A Valve mai bejelentéséből kiderült, hogy a vállalat nem korlátozza a koncepciót egy hardverre, továbbra is meg lesz a felhasználók szabadsága az egyénileg összerakott konfigurációk szempontjából, ugyanakkor kiderült, hogy több gyártóval is együttműködnek, így lesznek hivatalos Steam masinák is. Ezekre természetesen SteamOS kerül.

A Valve ezzel kapcsolatban a felhasználók segítségét kéri, lesz ugyanis egy prototípus, amit élesben is tesztelni kell. A vállalat 300 gépet fog kiszállítani idén, melyek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, és tulajdonképpen elsődlegesen a hibák felderítése a cél, de a kiválasztott tesztelők természetesen leírhatják a véleményüket a rendszerről. A nevezéshez Steam felhasználónak kell lenni, és október 25-e előtt be kell lépni a Steam Universe csoportba, el kell fogadni a teszteléssel kapcsolatos feltételeket, kreálni kell egy publikus Steam felhasználói profilt, és rendelkezni kell minimum 10 baráttal. Emellett lényeges követelmény, hogy a leendő tesztelő Big Picture módban játsszon legalább egy játékot gamepaddel. Utóbbi nagyon fontos, ugyanis a Valve a SteamOS-t és magukat a Steam masinának a nappaliba szánja, ott pedig a játékosok többsége úgyis gamepaddel játszik, tehát elsősorban erről szeretne visszajelzést kapni a cég.

A 300 leendő tesztelő közül maximum 30 a korábbi közösségi múltja alapján lesz kiválasztva, így a Valve törekedik a megbízható, jó visszajelzések adó felhasználókat kiválasztani. A többi tesztelő véletlenszerűen lesz kiválasztva az általános szokásaiknak megfelelően, ami reprezentál egy kellően eltérő igényekkel rendelkező mintát a vállalat számára. A kezdeményezés globális, a prototípus hardverekért pedig nem kell fizetnie senkinek. Azt a Valve nem árulta el, hogy milyen gépről van szó, de ez lényegtelen, ugyanis ez a konfiguráció úgy sem kerül kereskedelmi forgalomba. Annyi kiderült, hogy a SteamOS-t az AMD és az NVIDIA tekinti alternatívának, és maga a rendszer is támogatja majd az elmúlt 2-3 évben megjelent Radeon és GeForce grafikus vezérlőket, legyen az integrált vagy dedikált megoldás.


[+]

A Steam masinák esetében a Valve kidolgoz majd egy hitelesítési procedúrát, de alapvetően szabad kezet kapnak a gyártópartnerek, így lesznek cuki, apró, alig fogyasztó megoldások, de a komolyabb igények esetén nagyobb teljesítményű rendszerek is válaszhatók, amelyek nyilván hangosabbak, és a működtetésük több energiát igényel. Ennek megfelelően alakulnak majd az árak is, és itt fontos, hogy a SteamOS előtelepítése ingyenes, tehát a szoftveres költségeket nem kell beépíteni az árba. Ha valakinek esetleg egyik alternatíva sem tetszik, akkor egyénileg is összerakható a hardver. Természetesen a Valve nem korlátozza a beviteli eszközök típusát sem, így lehet használni egeret és billentyűzetet is, de a nappali megcélzása miatt a felhasználói felület és az elérhető játékok komoly gamepad támogatást kapnak.

A Valve arról még nem beszélt, hogy mennyire sok játékot portolnak majd a fejlesztők SteamOS-re, de a vállalat több száz natívan futó címet ígér (amiből nagyjából 200 már most megvan), de az áruházban elérhető összes játék streamelhető a Steam masinákra. Ehhez egy második Windows operációs rendszert futtató PC kell, amelyen fut maga a játék, majd onnan a helyi hálózaton belül lesz továbbítva minden elkészült képkocka a nappaliban ügyködő Steam gépre, amire a tévé is rá van kötve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés