Stabilizálódik a fényképezőgép-piac?

Hirdetés

Az elmúlt években másról sem lehetett hallani, minthogy egyre kevesebb fényképezőgépet szállítanak le és adnak el. A három nagy gyártó, a Canon, a Nikon és a Sony igencsak megérezte, hogy az évi 120 milliós piac, mintegy 3 év alatt a harmadára zsugorodott, így 2015-ben már csak ~40 millió gép kerülhet le a gyártósorokról. Nem csoda, hogy a legutóbbi üzleti jelentések is csökkenő eladásokról számolnak be.


(forrás: Mayflower) [+]

Azonban úgy tűnik, elérték a leejtő végét és stabilizálódnak az eladások, legalábbis a Japán székhelyű CIPA (Camera & Imaging Products Association) adatai alapján. A Mayflower piackutató szerint a legfrissebb szeptemberi adatok arról tanúskodnak, hogy van ok az optimizmusra, de még mindig nem lehetnek nyugodtak a gyártók.


(forrás: Mayflower) [+]

A tükör nélküli rendszerkompaktok (MILC) például 2 éves intenzív növekedés után már csak a kompaktok és DSLR-ek kárára képesek növelni részesedésüket, ami a piac egészére nézve korántsem pozitív.


(forrás: Mayflower) [+]

Külön említést kapott az európai piac, ami a többitől eltérően nagyobb esést könyvelhetett el.
A legfőbb oknak egyébként továbbra is az okostelefonok elterjedését említik, melyek többsége már az átlag igényeket kielégítő kamerával rendelkezik. Ráadásul a fényképezőgépekkel készült képeket, néhány kivételtől eltekintve, sokkal körülményesebb a népszerű közösségi oldalakon megosztani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés