Jön a Sony új PC-s Blu-ray írója

Új lézerdiódát és vezérlőelektronikát kapott a Sony tavaly bemutatott, számítógépekbe szerelhető Blu-ray írójának utódja, melynek révén az új modell lényegesen gyorsabban képes kezelni a préselt és írható Blu-ray korongokat. Ezzel együtt a vörös lézeres lemezek (CD-k, DVD-k) olvasásán és írásán is sikerült jelentősen gyorsítania a cégnek.

A BWU-200S típusú Blu-ray író immár 4-szeres tempóval írja a BD-R adathordozókat, ami a Sony számításai szerint nagyjából 45 perces írásidőt eredményez egy 50 gigabájtos, kétrétegű lemez teljes kitöltése esetén. Ugyanezzel a sebességgel történik a lemezek visszaolvasása is, miközben az újraírható (BD-RE) korongok írása továbbra is 2-szeres tempóval lehetséges. Számottevően javult a CD-k és DVD-k beolvasási és írási folyamata is, így a BWU-200S lényegében már teljes egészében képes kiváltani bármelyik modern PC-s DVD-írót, hiszen az egyrétegű DVD-ket a nagy átlaghoz hasonlóan maximum 16x, a kétrétegűeket 8x, a DVD+RW-ket és DVD-RW-ket pedig rendre 8x és 6x sebességgel írja. Az egység mindezek mellett a DVD-RAM-okra is képes adatot rögzíteni (5x sebességgel) és 40-szeres CD-írást is kínál.

A Sony második generációs PC-s Blu-ray írója Serial ATA csatolófelületen keresztül kommunikál, 8 megabájt puffermemóriával rendelkezik, átlagos elérési ideje kék lézeres lemezeknél 210, DVD-knél 170, CD-knél 150 milliszekundum. A BWU-200S dobozos változatban kerül forgalomba, az író mellett a szokásos kellékeken (kábelek, csavarok, leírás) túl a CyberLink három alkalmazásból álló szoftvercsomagja lesz megtalálható. A Sony új Blu-ray írója a jövő hónapban kerülhet forgalomba, ára a tengerentúlon körülbelül 600 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés