A PlayStation Vita TV kivégezheti az androidos próbálkozásokat

A Sony szekere nagyon megindult, hiszen a PlayStation 4 a legjobb úton halad a sikerek felé, ezzel pedig a cég a konzolpiac felsőházát lefedte. Ebben a kategóriában csak a Microsoft és a Nintendo versenyzik még, de az előbbi két céget is komolyan kell venni, hiszen hasonlóan értékes tartalomkínálatot biztosítanak a saját gépeikhez, mint a Sony. A piacnak van egy amolyan középszintje, ami jellemzően az előző generációs konzolokból áll, melyhez még évekig érkeznek játékok, de a gépek ára már egy átlag játékos számára is megfizethető szintre esett. Ezen a terepen a Microsoft Xbox 360, illetve a Sony PlayStation 3 küzd, és tulajdonképpen egy újabb versenyzőnek esélye sincs az előbbi gépekkel felvenni a versenyt, hiszen annyi zseniális játék jelent már meg rájuk, hogy azt lehetetlen felülmúlni.

A konzolpiacnak azonban van még két szelete. Az egyik ezek közül a nem túl jól teljesítő kézikonzolok részlege. Ezek nem rossz megoldások, de a vásárlóbázis érezhetően megcsappant amióta az okostelefonok is alkalmasak a játékra. A másik már egy izgalmasabb terület, ugyanis a cégek rájöttek, hogy a piac nem feltétlenül vágyik izomkonzolokra. Rengeteg hétköznapi játékos van, akik pár percre le szeretnének ülni a tévé elé kikapcsolódni, és ezért hajlandóak egy 100-200 dolláros gépre költeni, de többet már nem ér meg nekik az egész. Őket szólítják meg az olyan androidos konzolok, mint az OUYA, de ide sorolható még az érkező Mad Catz Project M.O.J.O., valamint a GameStick, de fontos, hogy a pletykák szerint erre a piacra az Amazon és a Google is készül egy-egy konzollal. Nagyjából tehát ez az a szegmens, ahol lehetőség van a kitörésre a három nagy konzolos cég mellett, hiszen a vásárlóbázis elég nagy lehet, továbbá a Sony, Microsoft és Nintendo trió el van foglalva a nagyobb gépek fejlesztésével, illetve támogatásával.

Hirdetés

A Sony friss bejelentése minden bizonnyal letörli majd a mosolyt az olcsó konzolban gondolkodó cégek virtuális arcáról. A vállalat ugyanis észrevette, hogy az androidon felkapaszkodó érintetteknek nagyon is igaza van, amikor megszólítják a hétköznapi játékosokat. Ez már csak az OUYA eladásain is megfigyelhető, amit a cég ráadásul úgy ér el, hogy a tartalomkínálatuk, illetve az elérhető programok zömének minősége igen messze van attól, amit ma megfelelőnek lehet ítélni.

A japán cég a PlayStation Vita TV nevű eszközzel mér megelőző csapást a kihívókra. A névből már sejthető, hogy az új eszköz egy PlayStation Vita, de nincs kijelzője, a képi megjelenítésről ugyanis a csatlakoztatott tévé gondoskodik, illetve az akkumulátor is hiányzik belőle, hiszen asztali termékről van szó, vagyis hordozni senki sem fogja. A vékonyka eszközön egy HDMI, egy USB és egy Ethernet port lesz, a vezérlése pedig egy DualShock 3 gamepaddel valósul meg, ami vezeték nélkül tartja a kapcsolatot a termékkel.


Sony PlayStation Vita TV

A tartalomkínálat kapásból adott, hiszen a PlayStation Vita TV kompatibilis a PlayStation Vita kézikonzolra megjelent játékokkal, de a programokat a Sony módosítja, hiszen egyes funkciókhoz más vezérlés szükséges majd az érintésre érzékeny felületek hiányában. Emellett számos PSP és a PlayStation játék sem jelent majd akadályt, de a konkrét lista ebből a szempontból még nem nyilvános. Gyakorlatilag a Sony ezen a ponton viszi be az ütéseket a konkurenciának, hiszen a japán cég tartalomkínálatával és annak minőségével igen nehéz versenyezni. Ráadásul a PlayStation Vita TV előnye lesz, hogy a hardver fix, tehát a fejlesztők közvetlenül programozhatnak rá, hiszen évekig a piacon marad a termék. Ezt az androidos konkurencia képtelen kivitelezni, hiszen a nyereséget jórészt a hardvereladásokból szerzik, tehát viszonylag sűrűn kell új géppel villantani.

A PlayStation Vita TV természetesen alkalmas lesz az egyéb szórakozási formákra is, mint például a filmnézés vagy a böngészés, de ez manapság már alapvető funkciónak számít. Érdekes helyzetet eredményezhet azonban a Gaikai szolgáltatása, ugyanis a Sony ezt a PlayStation Vitára is kiterjeszti, tehát megoldható a PlayStation 3-ra megjelent játékok futtatása a felhőből. Ez szintén egy olyan előnye a vállalatnak, amivel a többiek egyszerűen nem tudnak majd mit kezdeni. Ráadásul a PlayStation Vita TV és a PlayStation 4 baráti viszonyt ápol, ugyanis utóbbi masina vezeték nélkül is el tudja juttatni a futtatott program képét a PlayStation Vita TV-re, így az megjelenik a csatlakoztatott kijelzőn. Ez az úgynevezett PlayStation 4 Remote Play funkció. Ehhez azért sok reményt nem érdemes fűzni, így inkább egyfajta extraként lehet felfogni. Ha már ott van a PlayStation 4, akkor azt mindenképp érdemes direkten a tévére kötni.

A PlayStation Vita TV november 14-én jelenik meg Japánban. Az ára 100 dollárnak megfelelő yen. Fontos, hogy az alapcsomag nem tartalmaz gamepadet, hiszen a PlayStation 3-hoz csomagolt vezérlő használható az új géphez. Persze nem gond, ha valaki nem rendelkezik DualShock 3 gamepaddel, ugyanis 150 dollárnak megfelelő yenért cserébe már ezt is mellékeli a Sony a PlayStation Vita TV-hez egy 8 GB-os memóriakártya mellett.


Az új Sony PlayStation Vita

Az új asztali konzol mellett érkezik a felújított PlayStation Vita kézikonzol is, ami 20%-kal vékonyabb és 15%-kal könnyebb, mint az eredeti modell, illetve az elérhető üzemidő is nő. A PCH-2000 jelzésű kiadás október 10-én kerül a japán üzletekbe 190 dolláros áron és ez a csomag tartalmaz egy 90 napos PlayStation Plus előfizetést is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés