CES 2014: ímhol a világ legkisebb és legkönnyebb 4K kamerája

A Sony alapstratégiája a 4K univerzumban, hogy a képalkotási folyamat minden egyes fázisára kínáljanak házon belül megoldást, így a legtöbb vetélytárssal ellentétben rendelkeznek projektorral, lejátszóval, épp úgy, mint televízióval, sőt még a kamerák sem hiányoznak a kínálatból. Ez utóbbi termékcsaládot erősíti a Las Vegasban bemutatott FDR-AX100E típusjelzésű készülék.

Sony FDR-AX1E
Sony FDR-AX100E [+]

Amennyiben a gyártó állítása helytálló, jelenleg ez a világ legkisebb 3840x2160 képpontos maximális felbontást kínáló kamkordere, amely 74 százalékkal kisebb és 67 százalékkal könnyebb, mint elődje, az FDR-AX1E. A Sony FDR-AX100E az első 4K Handycam, amely hátulról megvilágított, 1.0 típusú Exmor R CMOS érzékelővel rendelkezik, így a nem professzionális kameráknál szokatlanul nagy érzékelőnek köszönhetően már hibátlanul rögzít a Full HD felbontásnál négyszer részletesebb 4K Ultra HD képminőségben is. A bokeh-hatás, a mélységéletlenséggel való játék, tehát a téma kiemelése a háttérből, ennél a szenzorméretnél kezd el élni, és vele akár nagylátószögű tartományban is el tudjuk életleníteni a hátteret, ami a kisméretű szenzorral ellátott kamerákkal eddig lehetetlen volt. A kamera érzékelője a Sony nagy teljesítményű BIONZ X képfeldolgozó processzorával párosul, amely területspecifikus zajcsökkentő és részletreprodukáló technológia alkalmazásával biztosítja a kivételesen részletgazdag, élénk és élethű felvételek készítését, a Cinematone Gamma/Colour funkció használata progresszív, 25p felvétel készítésénél mozi hangulatú színvilágot eredményezhet. A termék egyébként egy újonnan kifejlesztett, 12-szeres optikai zoomra képes Zeiss Vario-Sonnar T objektívet használ, melyet kifejezetten 4K felvételekhez finomhangoltak. A 11 csoportban 17 lencsét tartalmazó rendszerben AA (advanced aspherical) és ED lencsetagok is helyet kaptak.

A termék egyik érdekes szolgáltatása a Dual Video Recording opció, amelynek segítségével egyidejűleg készíthet nagyfelbontású filmfelvételeket és azonnal megosztható MP4 fájlokat. Azaz a legnagyobb felbontású felvételek XAVC S (4K/60Mbps vagy HD/50Mbps-ig) vagy AVCHD formátumokban rögzíthetőek, miközben egy jóval kompaktabb, alacsony felbontású film is készül MP4 formátumban. A videofelvételek és képek lejátszása 4K felbontásra képes televízión egyszerű HDMI csatlakozással megoldható. Ha a 4K felbontású felvételt Full HD televízión szeretné valaki megnézni, a Super-sampled Full HD Playback automatikusan Full HD felbontásúra konvertálja a felvételeket. További extra, hogy a 4K felvételek visszajátszása során elég csak megérinteni a kamera kijelzőjét, mire az automatikusan körülvágja a megérintett területet a Full HD minőségben történő lejátszáshoz.

Sony FDR-AX1E
Sony FDR-AX100E [+]

A beépített Wi-Fi és az NFC lehetővé teszik, hogy kép- és videofelvételeket egyetlen érintéssel, vezeték használata nélkül jelenítsen meg a felhasználó okostelefonon vagy tableten. Ehhez mindössze az iOS és Android készülékekre is ingyenesen elérhető PlayMemories Mobile alkalmazást kell letölteni. Wi-Fi-n keresztül a kamerán tárolt tartalom a tévé képernyőjén is lejátszható (DLNA renderelővel kompatibilis tv és elérési pont esetén, XAVC S formátummal nem kompatibilis). NFC-képes mobiltelefonnal összeérintve a kamera Smart Remote Control távirányító funkciója is aktiválható. Ez a lehetőség különösen olyankor hasznos, amikor csoportos vagy szóló felvételek rögzítésénél nem akar valaki a kamera és a felvétel helyszíne között oda-vissza rohangálni.

Az új FDR-AX100E 4K kamera 2014 májusától lesz kapható Európában – egyelőre még ismeretlen áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés