A Sony tovább növeli a rétegek számát legújabb CMOS szenzorán

A komponensek további rétegekbe történő szétszórásával az adott felületű szenzorból jobb minőségű kép lesz kinyerhető, mint korábban.

A Sony már évek óta gyárt olyan képérzékelő szenzorokat, ahol a komponenseket egymástól különálló rétegekre helyezik el, amivel anélkül érhető el jobb képminőség, hogy a szenzorméretet növelni kellene. Ez különösen az okostelefonok kameráinál fontos, hiszen ott a gyártóknak nincs lehetősége túl nagy szenzorok elhelyezésére, de természetesen a hagyományos fényképezőgépekben is hasznosak lehetnek ezek az újítások.


(forrás: Sony) [+]

A japánok most egy újabb lépést tettek előre, ugyanis a Sony bejelentette legújabb szenzorának fejlesztését, amelynek nagy újítása a fényérzékelést végző fotodiódák, valamint az azok vezérléséért felelős tranzisztorok szétválasztása. Az említett komponensek a jelenlegi szenzorokon egy rétegen belül, egymás mellett kapnak helyet, az új fejlesztésben viszont a félvezetők nagy részét egy szinttel lejjebb, egy új rétegre száműzik. Ez nem csak azért logikus döntés, mert így több hely marad a fotodiódák számára, amelynek köszönhetően duplázódhat a szenzor telítődési jelszintje (ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érzékelő gyenge fényviszonyok mellett pontosabban képes értelmezni a bejutó fényből kinyert információkat, vagyis megnő a dinamikatartomány), de így a vezérlőtranzisztorok is nagyobb helyen terpeszkedhetnek. A gyártó ilyen formában a jelek felerősítését végző tranzisztorokból is nagyobb méretűeket használhat, ami pedig a képek zajszintjére lesz jó hatással.


(forrás: Sony) [+]

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az új érzékelőt a Sony először okostelefonokban, vagy saját, Alpha sorozatú fényképezőgépeiben fogja demózni, arra viszont nagy esély van, hogy a technológia előbb-utóbb mindkét kategóriában tiszteletét teszi majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés