Sokkolhatja az európai kereskedőket a hibátlan GTX 970-ek visszavásárlása

Sajnos nem csillapodik a GeForce GTX 970-es VGA-val kapcsolatos felháborodás. A termékről a héten derült ki, hogy helyenként miért produkál furcsa eredményeket, majd később előkerültek a korrigált specifikációk, illetve az NVIDIA egy új meghajtót is tervez, amely javítja az amúgy hibátlan terméket.

Hirdetés

A felhasználók azonban elégedetlenek és az NVIDIA egyik szóvivőjének javaslatára rendre viszik vissza a termékeket a boltba. A probléma az, hogy bármennyire is hibátlan a termék, az európai törvények szerint hamis specifikációval volt reklámozva, vagyis a kereskedők nem tudják elkerülni a termék visszavételét és a vételár visszafizetését. Ez persze megtagadható, de akkor pereskedésre kerülhet sor, ahol egyértelműen bizonyítható, hogy a közzétett, ezen belül nem egy terméknél a dobozra is felírt specifikációk hibásak.

A törvények egyébként megengedik a vásárlókkal való kiegyezést is, így az adott kereskedő esetleg kompenzálhatja valahogy a felhasználó vélt kárát, de ezt minden esetben egyedileg kell megtárgyalni. Erre vonatkozóan a kereskedők sürgetik az NVIDIA-t, hogy dolgozzon ki valami globális koncepciót az elégedetlen felhasználók kárpótlására. A kereskedők valószínűleg a kártyák gyártóival próbálnak valami megoldásra törekedni, így a visszavásárolt termékeket visszaküldik a gyártónak, hogy azokat újracsomagolva eladhassák. Ez egy teljesen bevett szokás a garanciába visszavett, de amúgy hibátlan vagy esetleg javítható termékeknél, csak most tömeges szinten kell alkalmazni.

A Caseking egyébként az erre létrehozott topikban bejelentette, hogy az elégedetlen felhasználók visszavihetik a GeForce GTX 970-es kártyákat, és némi tesztelés után, ha a termék hibátlanul működik, akkor visszafizetik a vételárat.

A problémát tetézi, hogy az AMD a Twitteren arra buzdítja a felhasználókat, hogy vigyék vissza a hibátlan GeForce GTX 970-eket, ami után egy visszautasíthatatlan ajánlattal lepik meg őket (ez állítólag egy olcsó csúcs-Radeon). A kereskedők szerint ez rendkívül etikátlan lépés, mivel már önmagában óriási problémát okoz a visszaérkező, hibátlan GeForce GTX 970-ek tesztelése, és a visszavásárlással járó adminisztrációs munka. Egy ilyen ajánlat csak olaj a tűzre, hiszen azok a felhasználók is elgondolkodnak a cserén, akiknek semmi gondjuk a kártyával, de bombaüzletnek tartják gyorsabb Radeonra cseréltetni, ráadásul pénzvisszafizetés mellett.

Előzmények

Hirdetés