Sok fejlesztéssel készül a Futuremark

A Futuremarkot ugyan felvásárolta az UL (Underwriters Laboratories), de ez nem jelenti azt, hogy a vállalat leállt volna a fejlesztésekkel. Sőt most jön még csak a java, hiszen a következő egy év során számos újítással készülnek.

Hirdetés

A jelenleg is elérhető 3DMark hamarosan ismét egy új kiegészítést kap. Ez jó hír a felhasználók számára, hiszen maga a program az év közepén már kiegészült egy új teszttel, illetve nemrég egy extra minőségi szintet is kapott, tehát a vállalat igazán kiszolgálja a vásárlókat. Érkezik azonban egy Farandole kódnevű teszt, amely kifejezetten az új generációs terhelést szimulálja.

A Farandole annyira a jövőt fogja mutatni, hogy egy úgynevezett feature tesztnek számít, vagyis olyan eljárással dolgozik, amelyet a mai PC-s játékok még nem használnak, de Oliver Baltuch szerint lényeges elem, hogy mire lesznek képesek az egyes PC-k a közeljövőben. A Farandole futtatható lesz DirectX 11, DirectX 12 és Mantle API-val is. A DirectX 12-es verzió természetesen csak a Windows 10 befutása után érkezik, de már működik ez is, tehát csak az operációs rendszer kiadására vár a Futuremark. A hivatalos adatok szerint a teszt rendkívül extrém terhelést fejt ki az API-kra, így a DirectX 12 és Mantle API-n futtatott mód nagyjából 7,5-szer gyorsabb a DirectX 11-es opciónál. Ez persze a processzor sebességétől is függ majd, így jellemzően a sokmagos rendszerek gyorsulnak a legtöbbet.

A Windows 10-hez készül egy új generációs teszt is, amely a Dandia kódnevet viseli, és ez nem is lesz elindítható a DirectX 11-es API-n.

Sajnos képeket egyik tesztről sem közölhetünk, de a Farandole egy gigantikus futurisztikus várost mutat be, míg a Dandia egy elhagyatott múzeumban játszódik, és a főszereplő perspektívájából egy kisebb kijelzőn látható, hogy milyen volt a múzeum korábban.

A 3DMark frissítései mellett készül az új PCMark is, amely a PCMark 10 nevet viseli. Ez is a Windows 10-zel párhuzamosan érkezik. A koncepció a PCMark 8-hoz hasonló, de nagyobb szerepet kapnak a gyorsítók, illetve a központi processzorok esetében az IGP integrációjának szintje.

Sajnos a Windows 10-hez fejlesztett programokkal és frissítésekkel kapcsolatban a Futuremark még igencsak szűkszavú volt, de a vezető irányt a különböző szoftveres fejlesztések és a lapkákban rejlő számítási tempó teljes kihasználása jelenti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés