Saját Big.Little konstrukciót használ a Snapdragon 820 SoC

A Qualcomm augusztusban leplezte le a Snapdragon 820-as rendszerchipet, amelynek legfőbb előnyének az új generációs IGP-jét lehetett tartani, amelyet már a virtuális valósághoz terveztek.

A vállalat azonban nem árult el mindent az érkező lapkáról, így a processzorrész szempontjából csak azt lehetett tudni, hogy négy darab, Kryo kódnevű, saját tervezésű, 64 bites ARMv8-as processzormagja van. Kiderült azonban, hogy a Qualcomm egy ARM Big.Little konstrukcióhoz hasonló dizájnt használ, amelyet szimplán HMP-nek (Heterogeneous Multi-Processing) neveznek. Technikailag ez a Big.Little heterogén többmagos dizájnjához nagyon hasonlóan működik, tehát az operációs rendszer látja mind a négy magot, és arról is tudomása van, hogy ezek közül nem mindegyik egyenlő teljesítményű. Viszont a Qualcomm az egész konstrukcióhoz saját összeköttetéseket tervezett saját szoftveres alappal.

A Snapdragon 820 HMP dizájnjában két klaszter található, amelyek két-két Kyro magot rejtenek. Az LP klaszter tartalmazza a 1,6-1,7 GHz-es órajelen üzemelő magokat, amelyek energiatakarékos L2 gyorsítótár konfigurációt kaptak. A HP klaszter már 2,2 GHz-en üzemelő magokat használ, nagyobb teljesítményre tervezett L2 gyorsítótár konfigurációval. A két klaszter emellett megosztott L3 gyorsítótárat használ, de ennek a méretét a Qualcomm nem árulta el.

A Qualcomm egyébként az elkövetkező időszakban több mint hatvan darab Snapdragon 820 rendszerchipet használó termékre számít az aktuális megrendelői igények alapján.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés