A Snail az OBoxszal támadja le a konzolpiacot

A Snail néven ismert, elsődlegesen játékokat fejlesztő cég az elmúlt esztendő végén, illetve az év elején számos alkalommal beszélt saját konzoljáról, amelyet egészen pontosan úgy harangoztak be, hogy a technológiát soha nem látott szintre emeli. A vállalat azonban az eddigi bemutatókon nagyon szűkszavú volt, így csupán annyi derült ki, hogy egy Android operációs rendszert használó, négymagos masináról van szó, amely Obox névre hallgat.

A termék olyannyira létezik, hogy az év második felében már a tényleges startról is lehet szó, amit megerősít az a tény, hogy számos kínai kereskedő megkapta már a részletes leírását. Jótét lelkeknek hála hozzánk is eljutott az ominózus dokumentum, így végre alaposabban szemügyre lehet venni, hogy a Snail mivel fogja majd visszaküldeni a sötét középkorba a Sony és a Microsoft aktuális konzoljait.

Hirdetés

Az Android operációs rendszer az aktuális dokumentumok szerint egy 4.4-es (KitKat) verzió lesz, amelyet a Snail némileg módosított, hogy jobban megfeleljen a nappaliban történő felhasználásra, és ez természetesen egy gamepaddel vezérelhető felhasználói felületet is jelent. Az Obox saját áruházzal fog rendelkezni, továbbá a Google Play elérhetőségére is nagyon nagy az esély, de ezzel kapcsolatban még nincs végleges álláspont.

A konzol természetesen rendelkezni fog USB 2.0 és 3.0 aljzatokkal, 10/100-as Ethernet interfésszel, IEEE 802.11a/b/g/n/ac-s Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s modullal, illetve HDMI, MHL 2.0 és SPDIF kimenettel. Az energiaellátásról egy külső tápegység gondoskodik. Az adattárolásra több opció áll rendelkezésre, így választható 500 GB-os vagy 1 TB-os merevlemez 2,5 colos méretben, valamint kérhetők gyorsabb 3,5 colos változatok 1 TB-os, illetve 4 TB-os kapacitással. Természetesen SATA megoldásokról van szó, így akár később is bővíthető a gép, amihez alapkiszerelés mellett egy gamepad jár, de opcionálisan többet is lehet majd hozzá vásárolni.

Az Obox különlegessége, hogy az alaplapon nincs rajta maga a hagyományos értelemben vett számítógép, így ez modulárisan lesz csatlakoztatva hozzá. A Snail ezt processzormodulnak nevezi. Ebből a szempontból két választás lehetséges. Mindkét processzormodul egy NVIDIA Tegra K1 rendszerchipet használ, abból is a négy darab Cortex-A15-ös processzormagot kínáló 32 bites, ARMv7-es verziót, amelyen lesz még 4 GB rendszermemória és 4 GB-nyi ROM. Utóbbiba lesz beleégetve maga az Android operációs rendszer, ami a biztonságot szolgálja, így semmilyen formában nem lehet majd a gépet rootolni, mivel a ROM-ba kerülő tartalom később nem módosítható. A két modul között viszont van egy alapvető különbség. Az alapértelmezett opción a processzormagok 2, míg a drágábbik verzión 2,2 GHz-en üzemelnek.

A Snail a későbbiekben tervezi a további processzormodulok kiadását, amelyek modernebb rendszerchipet és operációs rendszert használhatnak. Ezeket külön is meg lehet majd vásárolni, és ki lehet cserélni az alapmodell modulját. Az aktuálisan használt Androidon egyébként OpenGL ES 3.0-s API áll majd a játékfejlesztők rendelkezésére. Az Obox teljesítménye egyébként közelében sincs a Microsoft Xbox One és a Sony PlayStation 4 konzolnak, így a beharangozása kicsit túlfűtött volt, de ettől még lehet belőle jó termék.

A Snail természetesen Kínát támadja meg, és a Gamelofttal már szerződést is kötöttek, hogy az Obox áruházán belül is megvásárolhatók legyenek az említett cég játékai. Megtudtuk, hogy megfelelő eladások mellett akár exkluzív tartalmakról is lehet szó. Az Obox tervezett ára konfigurációtól függően 350 és 500 dollár között lesz, de ez még a megjelenésig változhat.

Előzmények

Hirdetés