SMACH Zero lett a SteamOS-alapú kézikonzolból

Nagyjából egy éve számoltunk be a Steamboy névre keresztelt projektről, amely egy Valve SteamOS operációs rendszerére épülő kézikonzol lenne. Ez akkor még csak koncepció volt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel valóban megvalósul, és a hivatalos neve mostantól SMACH Zero.

A rendszer az eredeti tervekhez képest nem változik, így Valve Steam kontrollerét másoló vezérlést kap középen egy 5 hüvelykes, 720p-s, érintésre érzékeny kijelzővel párosítva, így a dizájnja nagyon hasonlít a PlayStation Vita kézikonzolra. A belső tárhely 32 GB-os lesz, de ez kiegészíthető egy SD szabványú memóriakártyával, illetve magán a kézikonzolon lesz még USB aljzat, HDMI kimenet, illetve Wi-Fi és Bluetooth modul is.

A hardveres alapot is eldöntötte a gyártó, így a 4 GB-os rendszermemória mellé végül egy AMD Steppe Eagle kódnevű SoC APU-t kap a kézikonzol. Ezen belül úgy tudjuk, hogy egy hivatalosan még nem létező verzióra esett a választás, amelynek négy darab Jaguar processzormagja és egy 128 shader részelemből álló, GCN architektúrára épülő Radeon IGP-je van. Nagy valószínűséggel az árazás is speciális lesz, mivel a normál G sorozatú rendszerchipek nagyon drágák, főleg azért, mert a hozzá járó szoftveres szoláltatások kritikus fontosságúak bizonyos szegmensekben. A SMACH Zero gyártója vélhetőleg ezeket nem igényli, így kellően nagy mennyiségű megrendelés esetén akár olcsón is kaphatnak Steppe Eagle kódnevű SoC APU-t, amennyiben lemondanak a kiemelt terméktámogatással járó 24 órán belüli hibajavításról, illetve a speciális, egyedi képességekkel felruházott grafikus meghajtók igényléséről. Mint ismeretes az AMD G sorozatú rendszereinél ezt a szoftveres alapot kell megfizetni nem magát a hardvert, de igazából ezek a szolgáltatások a SMACH Zero esetében nem szükségesek.

Az aktuális adatok szerint lesz egy alap SMACH Zero modell, amely 300 dollárért rendelhető majd elő az idei év végétől, és a tényleges szállítása valamikor a következő év során esedékes, leginkább az esztendő második felében. Emellett lesz egy Pro verzió is 4G-s modemmel kiegészítve, de ez csak később lesz előrendelhető. A kézikonzolon a SteamOS operációs rendszer fut majd, és a gyártó a tényleges elérhetőség pillanatára 1000 játékot ígér a Steam platformon keresztül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés