Siker vagy bukás lesz az OUYA?

A Kickstarter történetének egyik legsikeresebb projektje, azaz az OUYA megjelenése már a küszöbön áll. Az olcsó androidos játékkonzol sokak fantáziáját megmozgatta, és a fejlesztők az ígéretükhöz híven el is kezdték a támogatóknak szállítani a konzolt. Mivel számos külföldi média is szponzorálta a termék elkészülését, így megszülethettek róla az első röpke beszámolók. A The Verge és az Engadget véleménye a termékről finoman szólva is lesújtó. Elsődlegesen kiemelendő, hogy a gamepaddel gondok vannak, így a vezeték nélküli kapcsolattal való kommunikáció igen komoly késleltetést eredményez, ami sajnos erősen érezhető, így rendkívül pontos időzítés szükséges a parancsok kiadásánál. A játékvezérlő kivitelezése sem kellemes, mivel a burkolat rögzítése mágneses, így heves játék közben esetenként széteshet.

Az OUYA a hardverrel kapcsolatos kritikákra már reagált, és a kereskedelmi forgalomban kapható darabok állítólag jobb minőségűek lesznek. Viszonylag sok kritikát kap még a Tegra 3-as SoC is, ami valóban nem számít már csúcshardvernek, hiszen lassan másfél éve elérhető, és a frissebb fejlesztések jóval tempósabbak, de alapvetően ez nem akkora gond, mivel az OUYA konzol saját áruházat kap, így a játékokat a hardvernek megfelelően kalibrálják. Ebből a szempontból a felhasználók és a leendő játékosok félelme a gyenge hardvert illetően alaptalan.

Ami nagyobb problémának tűnik, hogy az OUYA felhasználói felülete nem éppen átlátható. Persze ez a gond könnyen javítható, de olyan alapvető információról nincs tudomása a felhasználónak, hogy az adott ingyenesen kipróbálható programot mennyiért lehet megvásárolni. Ennek a korrigálása elsődleges szempontnak kell lennie az érkező frissítésekben. A menürendszer egyébként minimalista és letisztult, de látszik, hogy nem egy tapasztalt csapat rakta össze, így a használhatóságon még van mit javítani, az alapok azonban megfelelnek. Egyedül a beállításoknál tűnnek fel az Android operációs rendszer jellegzetességei, ami sokaknak csalódás, de ne feledjük, hogy az OUYA konzolhoz olyan menü kell, ami nem igényel érintésre érzékeny kijelzőt, és ezt a tényt figyelembe véve már abszolút érthető a rendszer kialakítása.

A legnagyobb gondnak egyébként sokan azt tartják, hogy az OUYA konzolon nem érhető el a Google Play áruház. Ez hivatalosan valóban nem lesz feltelepítve, de szokás szerint megkerülhető korlátozásokról beszélünk. Ugyanakkor ez inkább koncepció, mint limitáció. Ismét fel kell hozni példának, hogy az OUYA egy dedikált kijelző nélküli termék, vagyis a tévére kell kötni, és igen nagy valószínűséggel a felhasználó nem használ majd érintésre érzékeny kijelzőt a vezérléshez. A Google Play áruházban található játékok nagy többsége az érintőképernyőt kifejezetten igényli, így gyakorlatilag az OUYA konzolon részben, vagy teljesen használhatatlanok lennének. Az tehát, hogy nincs Google Play, nem feltétlenül rossz dolog, a más forrásból beszerzett alkalmazások az Android miatt pedig így is telepíthetők.

Az OUYA számára a legfontosabb tehát egy olyan webáruház kialakítása, ahol olyan játékokat lehet beszerezni, melyek a konzol képességeihez vannak szabva, így nem igényelnek érintésre érzékeny kijelzőt. Itt jön elő az a probléma mely szerint az aktuális kínálat nagyon szegényes, hiányoznak az igazi húzócímek. Gyakorlatilag egyedül a Final Fantasy III emelhető ki, de ez a program már az elmúlt két évtized alatt számos platformon tiszteletét tette. Okvetlenül fontos, hogy a kínálat drasztikusan bővüljön minőségi, illetve exkluzív játékokkal, az OUYA sikere ugyanis ettől függ elsősorban, noha a gamepad minőségét nem árt valamelyes feljavítani.

Sajnos az eddigi adatok alapján a bukás sem kizárt, ami a Kickstarter számára sem lenne kellemes, mivel gyakorlatilag az emberek az egyik legnagyobb projekt kapcsán szembesülhetnek azzal, hogy hiába finanszírozzák valaminek a fejlesztését, az attól nem garancia a végső termék minőségére. A Kickstarter koncepciója márpedig pont a bizalomra épül, így ha a felhasználók elvesztik a bizalmukat a fejlesztésekkel kapcsolatban, akkor kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e ezeket a projekteket anyagilag támogatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés