Új technológiával lő 5 TB fölé a Seagate

A Seagate bejelentette, hogy már szállítják az új generációs, SMR technológiával működő merevlemezeket. Ennek a rendszernek az elsődleges célja a tárkapacitás további növelésének lehetővé tétele, bizonyos szempontból nézve bármi áron, mivel a nagyobb tárhely áldozatokkal jár majd.

Kétségtelen tény, hogy a HDD-k egy erős falba ütköztek a tárkapacitás növelését megcélzó versenyben, így a Seagate és a Western Digital is megpróbál speciális ösvényeket járni, amíg a HAMR bevethető lesz. A Seagate szerint a legnagyobb probléma, hogy az írást végző fej mérete miatt a tányéron található sávok túl szélesek, és ez korlátozza a tányérra írható adatokat. Az SMR (shingled magnetic recording), vagyis az átlapolt mágneses rögzítési technológia az alapproblémán nem segít, vagyis az írófej mérete marad a megszokott szinten, viszont a sávok átlapolják egymást, amivel tárkapacitást lehet nyerni.

Az olvasófej természetesen ezt tökéletesen képes kezelni, de az írás során az adatok felvitelénél gondot jelent majd a sávok átlapolása. Az írófejnek ugyanis mindenképp két sávot kell írnia, hiszen az egyiken rögzíti a kívánt adatot, míg a másikat újra kell írni ugyanazzal a tartalommal, hogy az ott tárolt információk ne vesszenek el. Ennek a hozománya, hogy az SMR technológiát használó merevlemezek írási teljesítménye csökkenni fog. A pontos értékekről a Seagate nem beszél, de állítólag bőven vállalható kompromisszumról van szó.

Az Seagate az SMR technológiával valósítja meg a következő évben érkező 5 TB-os merevlemezét, mivel a sávok átlapolása kapásból 25%-kal nagyobb kapacitást tesz lehetővé tányéronként, vagyis 1 TB helyett 1,25 TB-os tárhely érhető el. Ez a későbbiekben tovább javulhat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés