Sapphire Pure Black 990FX, AMD AM3+ alaplap a felsőházból

A Sapphire Technology az idei Computexen mutatta be először készülő Pure Black 990FX alaplapjának prototípusát, melynek végleges változata most vált elérhetővé a vásárlók számára. Az AM3 és AM3+ processzorokat fogadó ATX méretű, fekete NYÁK-ra épített alaplap a tízfázisú tápellátó áramkör mellett az AMD 990FX és SB950 chipkészletet kapta meg, tehát egy felsőkategóriás termékről van szó.

Ezt támasztja alá a gazdag felszereltség is, mint a kilenc darab SATA port (ebből 6 x SATA 6 Gbps és 3 x SATA 3 Gbps) amit még egy eSATA is kiegészít, valamint a hat darab PCIe 2.0 x16 foglalat. Az alaplap kizárólag CrossFireX licenccel rendelkezik, így többkártyás működés csak AMD grafikus kártyákkal valósítható meg, ezekből pedig maximum négy darabot helyezhetünk egymás mellé (vagy éppen alá). Természetesen a PCIe foglalatok közül a látszat ellenére nem mindegyik, hanem csak kettő darab kínál teljes (x16) sávszélességet, a többi sín (2-2 darab) elektronikai szempontból x8 és x4 sebességre képes.

A processzorfoglalat mellé négy darab DDR3 foglalat került, ebbe maximum 16 GB memóriát pakolhatunk, illetve a későbbiekben (ahogy a gyártó fogalmazott:) a megfelelő modulok érkezésekor 32 GB összkapacitás elérésére is lehetőség lesz.

A felszereltség további részét képezi a dupla Marvell Gigabit Ethernet vezérlő, a nyolccsatornás Realtek ALC892 hangkodek (S/PDIF coax és optikai digitális kimenetekkel), valamint egy Atheros AR3011 chipen keresztül Bluetooth 2.1 + EDR támogatást is kapunk. USB-ből összesen 16 darabot foghatunk hadra, ebből 12 x USB 2.0-s, a maradék pedig USB 3.0-s szabványra épül. Az extrák között alaplapra kivezetett gombokat és feszültségmérő pontokat, hibakód kijelzőt, valamint dual BIOS-t találunk.

A Sapphire Pure Black 990FX szállítása megkezdődött, ára pedig 160 euró környékén alakul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés