Hama blog: 128 GB-os SanDisk microSD kártya

Ki gondolta volna néhány éve, hogy lesznek majd körömnyi méretű, mégis 128 GB kapacitású microSD kártyák? De bizony ez a kor is eljött. Hazai forgalomban a Hama értékesítési láncában megjelenő SanDisk kínálatából járt nálunk egy 128 GB-os csöppség. A multimédiás középkategóriát jelentő SanDisk Ultra családba tartozik, bár a sorozat kisebb kapacitású képviselőivel ellentétben egyszerű, fekete színű. Csomagolásán egy okostelefon látható, de adnak mellé SD adaptert is, hogy nagyobb eszközökkel (fényképezőgép, számítógép stb.) is használhassuk.


[+]

Sebességét tekintve a SanDisk akár 30 MB/s-os tempót ígér, szabványos besorolása pedig Class 10, tehát írási sebessége majdnem minden körülmények között eléri a 10 MB/s-ot, így Full HD videók felvételéhez is stabilan használható, ami a mai okostelefonoknál és tableteknél egyáltalán nem szokatlan feladat. A nagy átviteli sebesség végett támogatja az UHS-I technológiát is. Teszteléséhez a Hama vékony, univerzális kártyaolvasóját és AMD Piledriver platformos asztali számítógépet használtunk, melyen Windows 8.1 operációs rendszer futott.


[+]

Az Atto Disk Benchmark tesztprogram igazolta, hogy a kártya kellően gyors olvasóval bőven 30 MB/s fölötti olvasási tempóra képes. Egész konkrétan 43 MB/s körüli olvasási maximumot mértünk, és a 16 MB/s körüli írási csúcssebesség is korrekt adat. Gyakorlatban, egy 350 MB-os, illetve több 2 MB-os állomány írási idejét stopperrel mérve a nagy fájlnál 11,3 MB/s-os, a kicsiknél 9 MB/s-os írási átlagsebességet mértünk, ami szintén rendben van.



[+]

Meg kell még említeni a SanDisk Memory Zone Android alkalmazást, ami nem csak SanDisk, hanem más memóriakártyákkal (sőt kártya nélkül) is működik az Android 2.2-es verziójától. Segítségével a telefon belső memóriája, a memóriakártya és felhős tárhelyeink állományait rendezhetjük, ami pont jól jön egy új memóriakártya belakásánál. Ráadásul ennek kiválasztásában is segít a program, mely megméri a telefon belső memóriájának sebességét, és ahhoz illő SanDisk kártyát javasol. Hasznos még az időzítéssel is ellátható automatikus mentés funkció, ami adatainkat a kiválasztott helyre (akár felhőbe) menti, illetve az egyszerű titkosítás, melynek köszönhetően csak jelszóval nyitható meg egy-egy állomány.


[+]

Az okostelefonokba és tabletekbe szánt, 128 GB-os SanDisk Ultra memóriakártya óriási kapacitása miatt nem éppen olcsó. Ajánlott fogyasztói ára tízéves garancia mellett megközelítőleg 42 500 forint. Jól szétnézve az interneten olcsóbban is megtalálhatjuk, de erősen ajánlott megbízható, ellenőrizhető forrásból vásárolni, ugyanis előszeretettel hamisítják a SanDisk memóriakártyáit!

Azóta történt

Előzmények