Elsőként a Samsung dob piacra SSD-t NVMe felülettel

A Samsung egy évvel ezelőtt jelentette be az M.2 foglalatba illeszkedő, PCI Express csatornát használó, de még AHCI felületen kommunikáló XP941 jelzésű SSD-t, aminek legnagyobb tárkapacitású verziója elméletileg az 1400 MB/s olvasási tempó elérésére is képes. A kizárólag az OEM-ek számára készített tároló utódját, az SM951 jelzést viselő újdonságot az idei Samsung SSD Summit alkalmával jelentette be a vállalat. Ennek fő újítása az XP941-hez képest, hogy a négy darab PCI Express 2.0 helyett immáron négy darab PCI Express 3.0-s sávot támogat, ami elméletben 4 GB/s sávszélességet jelent, ám ennek egyelőre nincs jelentősége.


(forrás: Samsung) [+]

Sokkal értékesebb, hogy az AHCI helyett immáron a sokkal hatékonyabb NVMe felületet használja – ezeket és az NVMe-re vonatkozó újításokat a kapcsolódó tudástár cikkünkben összefoglaltuk korábban. A legnagyobb, 1 TB-os kapacitású modell lineáris olvasási/írási átvitel így végeredményben 1600/1000 MB/s-nál tetőzik, míg a véletlenszerű olvasási és írási műveleteknél mérhető teljesítmény 130 000/100 000 IOPS. Az NVMe Low Power (L1.2) újításának köszönhetően a fogyasztás is jelentősen csökkent, készenléti állapotban mindössze 2 mW-os energiaigénnyel lehet számolni.

Az egyelőre ismeretlen típusú vezérlőt és flash chipeket alkalmazó Samsung SM951-ből lesz M.2 foglalatba illeszkedő és 2,5"-es formátumú változat is, SATA Express csatolófelülettel. Utóbbi ugyan nem képes mind a négy PCI Express sávot kihasználni, de a fenti tempó mellett tulajdonképpen ez még nem jelent hátrányt. Az árakról egyelőre nincs információ, hiszen végfelhasználók amúgy sem vásárolhatnak majd belőlük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés