Samsung notebook blog: variációk belső optikai meghajtók helyettesítésére

A notebookgyártók szép lassan megfeledkeznek az optikai meghajtókról, így egyre több új gép lát napvilágot ODD nélkül. Hasonló tendencia figyelhető meg a Samsung notebookok esetében is, az idei modellek, főleg a drágábbak és vékonyabbak közül egyre több mellőzi a technológiát. Mindez sokak számára nem túl nagy hátrány, hiszen sokan maguk mögött hagyták már a korongos érát, helyette külső merevlemezt vagy valamilyen memóriaalapú tárolóval oldják meg adataik mozgatását, hordozását, ezekkel a nagyobb kapacitást kínáló Blu-ray sem tud versenyezni.

Samsung SE-506BB külső Blu-ray író
Samsung SE-506BB külső Blu-ray író

Ráadásul a hardver elhagyása a gyártó számára is előnyös, hiszen ez a kiegészítő nem fogja tovább akadályozni a méretcsökkentést, száműzésével pár gramm is megspórolható, a felszabaduló terület pedig hasznosabb dolgokra, például nagyobb akkura is fordítható. Mégis vannak helyzetek, amikor nem jön rosszul az optikai meghajtó szolgáltatása, sőt bizonyos (kevésbé modern) munkahelyeken, helyzetekben elengedhetetlen a használata. Amennyiben hasonló cipőben járunk, nem muszáj mindenképpen olyan notebookot választani, amiben integrálva van az optikai egység, hiszen ma már számos USB-n csatlakozó külső ODD közül választhatunk  - ezek ráadásul a Windows 8-at futtató, USB porttal rendelkező tabletekkel is együttműködnek.

Samsung ES3P95M külső DVD-író: színében és formájában is a Series 9 Ultrabookot idézi
Samsung ES3P95M külső DVD-író: színében és formájában is a Series 9 Ultrabookot idézi

A Samsung is régóta kínál ilyen formában megoldást az optikai meghajtó hiányára (legyen az DVD vagy Blu-ray), ráadásul választékuk ezen a téren folyamatosan frissül, hogy mind sebességben (ez alatt nem csak az írás, hanem a csatlakozó interfész sebességét is értjük), mind pedig kinézetben passzoljon az aktuális notebookkínálathoz. Utóbbira remek példa az ES3P95M típus, ami a Series 9 Ultrabook stílusjegyet viselte magán, így kiválóan illeszkedett a gyártó ultravékony notebookjához.

Samsung SE-B18AB: a gyártó legújabb, slot-in rendszerű külső DVD-írója, alacsony fogyasztással
Samsung SE-B18AB: a gyártó legújabb, slot-in rendszerű külső DVD-írója, alacsony fogyasztással [+]

A frissítés legújabb hullámaként egy slot-in rendszerű (tálca nélküli), USB 3.0-s csatolófelületű, vékony DVD-írót mutattak be, mely állítva és fektetve egyaránt használható Az SE-B18AB típusjelzésű egység 128  x 126,5 x 9,5 milliméteres, ezüst színű szálcsiszolt alumínium házban kapott helyet, alacsony fogyasztásának köszönhetően pedig működéséhez külső tápegységet nem igényel, az energiát az USB portból nyeri, amihez egyetlen 2.0-s kapu által leadott teljesítmény is elegendő. Az összes DVD szabvánnyal kompatibilis meghajtó legfeljebb 24-szeres olvasási teljesítményt kínál, legnagyobb írási sebessége nyersanyagtól függően 8-szoros lehet (RAM esetén 5x). Továbbá a termék támogatja a LightScribe lemezcímkéző technológiát és a Windows mellett MacOS operációs rendszerrel is elboldogul. A Samsung SE-B18AB ára 50 euró körül alakul.