Saját fejlesztésű processzormaggal érkezik a Samsung Exynos 8890

Egy ideje már lehet hallani arról, hogy a Samsung készül a legújabb rendszerchipjével, amelyről korábban már kiderült, hogy az Exynos 8890-es jelzést használja és a vállalat 14 nm-es LPE node-ján készül. Hivatalos bejelentést azonban csak most tett a cég, és bizony lesz meglepetés a lapkában.

Hirdetés

Az új Exynos 8890 64 bites processzormagokat használ, és továbbra is az ARM Big.Little koncepcióját követi méghozzá heterogén többmagos dizájnnal. Természetesen megmarad a két blokkra osztott Big.Little rendszer. Ezen belül is az egyikben négy darab Cortex-A53 mag van, míg a másikban négy darab, saját tervezésű Exynos M1 mag dolgozik. Utóbbiról részletes adatokat nem közölt a vállalat, de annyit lehet tudni, hogy az új mag a ARM Cortex-A72 komplexitásához hasonló.

Természetesen nyolcmagos jelző is használható, mivel az operációs rendszer felé tényleg látszódik az összes mag, és a kernel is tudja, hogy ezek nem egyenlő képességű megoldások, és aszerint kezeli őket. Sajnos a Samsung az órajelekről nem számolt be, de kiderült, hogy a vállalat az ARM CCI összeköttetése helyett egy saját fejlesztésű SCI, azaz Samsung Coherent Interconnect összeköttetést használnak. Ennek ma még nincs lényeges szerepe, de később a HSA 1.0 támogatása szempontjából kritikus fontosságú komponens lesz.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá az általános számítási teljesítményre kigyúrt Mali-T880 személyében. Ugyanakkor arról már nincs konkrét információ, hogy ez az egység milyen MP konfigurációt használ, illetve milyen órajelen ketyeg. Annyi biztos, hogy erős konfigurációról van szó, valószínűleg minimum MP12-es opcióról. Természetesen marad a szokásosnak mondható két darab 32 bites memóriacsatorna, amihez LPDDR4 szabványú rendszermemória társítható. Emellett megmaradnak a SoC elődjéből megismert fixfunkciós blokkok, valamint sokat fejlődött a 4G/LTE modem.

A hivatalosan Samsung Exynos 8 Octa névre keresztelt 8890-es rendszerchip gyártása még idén megkezdődik és a vállalat új Galaxy csúcstelefonja fogja megkapni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés