4K-s szemüveg nélküli 3D tévét mutattak be

Hirdetés

Néhány évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a szemüveg nélküli 3D megjelenítők simán befuthatnak. Több nagy, stabil forrásokkal rendelkező gyártó, például a Toshiba, a TCL vagy a Hisense is komolyan foglalkozott az ilyen típusú kijelzők fejlesztésével, azonban a dolog mégis elbukott, és az ilyen típusú megjelenítő eszközök nem tarolták le a világot.

Rembrandt szemüveg nélküli 3D tv
Rembrandt szemüveg nélküli 3D tv [+]

De azért továbbra is vannak olyan vállalatok, amelyek látnak potenciált ezekben a termékekben. Ilyen például az amerikai Rembrandt, amelyik a közelmúltban mutatta be a Pittsburgh-i Three Rivers Technology Exhibition-ön legfrissebb ilyen készülékét. Az 58 hüvelykes, 4K felbontású tévén egy lentikuláris szűrőt helyeztek el a panel előtt. Ez igen apró, alképpont nagyságú lencsékből áll, amelyek feladata, hogy az adott pixel fényét úgy irányítsa, hogy bizonyos, meghatározott helyekről nézve juttassa el azt egyik vagy másik szembe. Ennek köszönhetően áll össze az agyban a térhatású kép, és amiatt van az, hogy az ilyen kijelzőket nem lehet bárhonnan nézni – illetve lehet, csak ha valaki ezt nem a megfelelő pontokból teszi, akkor elmosódott képet fog látni a 3D helyett, vagy jelentős fényerő csökkenéssel kell számolnia. Minél több ilyen zónát, pontot szeretne valaki létrehozni, annál inkább csökken a megjeleníthető térhatású tartalom felbontása, emiatt nagyon fontos, hogy már a képernyő felbontása is minél nagyobb legyen.

A Rembrandt tehát ezért alkalmazott ez esetben 4K paneleket. Sajnos egyelőre semmilyen konkrét technikai információt nem árultak el a termékről, azt leszámítva, hogy "egyedülállóan szép" 3D képet produkál úgy, hogy nem kell hozzá a szemüveggel bajlódni. Közvetlenül, levélben megkerestük a vállalat munkatársait is, hogy legalább az árról áruljanak el valamit. Erre egyelőre nem tudtak válaszolni, viszont azt elárulták, hogy a még korábban bemutatott 55 hüvelykes, Full HD, szemüveg nélküli 3D tévéjük 6500 dollárba kerül, így várhatóan az 58"-es, Ultra HD modellért biztos rengeteg pénzt kérnek majd el, ami azt jelenti, hogy továbbra is várni kell arra, hogy ez a technológia tömegesen elterjedjen.

Előzmények

Hirdetés