A Qualcomm a következő héten leplepzi le a Snapdragon 820 titkait

A Snapdragon 820-as rendszerchipet már jó ideje várja a piac a Qualcommtól, de rengeteg titok van még körülötte, amelyekről a legfrissebb hírek szerint a következő héten lebbentik le a fátylat. Ez a lapka egy igen komoly fejlesztése lesz a cégnek, hiszen gyakorlatilag a részegységek döntő többségét kicserélik, így a képességek reprezentálják majd a vállalat általános irányát, amelyet természetesen később az olcsóbb rendszerchipek is lekövetnek majd.

A Snapdragon 820 új, Kryo kódnevű processzormagokat kap, amelyek az ARMv8 architektúrára épülnek, és összesen négy lesz a lapkában. Ezek teljesítménye hozzávetőleg 35%-kal jobb a Snapdragon 810 SoC processzorrészénél. Az integrált grafikus vezérlő is fejlődik. Egészen pontosan az új architektúrára épülő Adreno 530 lesz elérhető benne, amely 40%-kal lesz gyorsabb a Snapdragon 810 IGP-jénél, de ennél a továbbfejlesztett tudás jóval többet ér, és ez az egész lapkát behálózza.

A Snapdragon 820 sarkalatos pontja, hogy a Qualcomm teljesen új belső összeköttetést használ a processzormagok és az IGP között, így támogatni fogják az egységes virtuális memóriát. Arra korábban is utaltunk már, hogy az AMD mellett a Qualcomm lesz a második cég, amely HSA platformot támogató lapkát tesz majd le az asztalra, és lényegében ez lesz a Snapdragon 820.

A HSA mellett persze a rendszer támogatja az OpenCL 2.0-t (később várhatóan az OpenCL 2.1-et) is, illetve az IGP a DirectX 12 API-nak is megfelel, ami a Microsoft számára fontos, hiszen a Snapdragon 820 lesz a Windows 10 mobil verzióját futtató csúcstelefon alapja. Ráadásul a Qualcomm újdonsága az okostelefonokba szánt lapkák között elsőként támogatja a WDDM 2.0-s felület IOMMU címzését is, ami egy rendkívül fontos funkció az integrált grafikus vezérlő képességeinek kiterjesztése szempontjából.

A multimédiás képességekben a Qualcomm fixfunkciós HEVC és VP9 dekódolás kínál, továbbá a megfelelő modemek sem hiányoznak majd. A Snapdragon 820 egyébként 14 nm-es node-on készül, de azt még nem tudni, hogy a gyártásért a Samsung vagy a GlobalFoundries felel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés