Csoda a múltból: autóba szánt kompakt lemezjátszó

A Philips Auto-Mignon AG2101 olyan, mint egy CD lejátszó, abból a korból, amikor még olyasmi nem is létezett.

A Philips huszadik század közepén a szórakoztatóelektronikai iparág megkerülhetetlen, gyémántszilárdságú résztvevőjének számított. Ez volt az az időszak, amikor még egységesen holland kézben volt a márka, és nem hongkongi, amerikai, illetve japán vállatok birtokolták az egyes szekciók névhasználati jogát.

Philips Auto-Mignon AG2101
Philips Auto-Mignon AG2101 (forrás: Delcampe) [+]

A cég ekkoriban számtalan érdekes termékkel jelentkezett, többek között egy direkt autóba szánt lemezjátszóval, amihez hasonlót Magyarországon akkoriban biztos nem sokat láttak, később pedig a kazettás és CD-s rendszerek teljesen eltüntették az ehhez hasonló megoldásokat. Az Auto-Mignon AG2101-et 1959 és 1963 között gyártották, ma már némiképp ritkának számít, egy-egy példányáért akár 1000-1050 dollárt is elkérnek a különféle webes aukciós oldalakon.

Philips Auto-Mignon AG2101
Philips Auto-Mignon AG2101 (forrás: Gramofoon) [+]

A modell a 7 hüvelykes, 45-ös fordulatszámú, az RCA által kifejlesztett, úgynevezett Short Play, azaz SP korongok lejátszására volt képes. A videón látható használat közben, és kicsit olyan, mintha egy retrós külsejű CD lejátszót látnánk, amely magába szippantja a lemezt. Ezen a másik felvételen pedig szétszerelt állapotban, működés közben figyelhető meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés