Hirdetés

A PCI Express 4.0-t is támogathatják a Z490-es lapkával érkező alaplapok

A gyártók egyértelműen készülnek rá, hiszen jön majd olyan LGA1200-as tokozású CPU, amivel kihasználható lehet ez az újítás.

Az Intel a Comet Lake-S kódnéven érkező asztali processzorgenerációjával új, LGA1200-as foglalatra vált, vagyis új alaplapokra is szükség van a működéshez. A közeljövőben kiadásra kerülő processzorok azonban nem igazán kínálnak újdonságot, mondhatni ráncfelvarrásnak tekinthetők.

A Z490-es vezérlőhídra épülő alaplapok esetében így elég nehéz bármi újít mutatni, viszont úgy tudjuk, hogy a gyártók azért dolgoznak a háttérben, és készülnek a szintén LGA1200-as foglalatba helyezhető, Rocket Lake-S kódnevű processzorra. Ennek az egyik újítása a PCI Express 4.0-s vezérlő bevezetése lesz, amihez nyilván megfelelő alaplap is kell.

Sajnos a következő hónapokban megjelenő modellek esetében erre garanciát senki sem fog majd vállalni, elvégre megfelelő processzor nélkül nem lehet megszerezni a PCI-SIG hitelesítését. Ugyanakkor elvi szinten több érintett is dolgozik az egyes alaplapok felkészítésén. Ennek annyi előnye lehet, hogy amikor a Rocket Lake-S ténylegesen megérkezik, akkor a PCI Express 4.0 biztosítása megoldható pusztán a BIOS frissítésével. Ehhez azonban szükséges a hivatalos hitelesítés teszten való megfelelés, vagyis garantált működés szintjén csak a PCI Express 3.0-t vállalják be a gyártók. Kedvező esetben majd pár hónap múlva módosítják a specifikációkat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés