Az új generációs API-kat tartja szem előtt a Capcom

A Capcom a PlayStation 4 első bemutatóján leplezte le a Panta Rhei nevű videojáték-motort, amelyről sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy a PlayStation 4 és az Xbox One konzolokra készül, és más platformra nem is lesz elérhető. Ez a PC-sek számára kellemetlen információ volt, hiszen a Panta Rhei váltja a Capcom játékaihoz használt MT Frameworköt, ami az eredeti tervek szerint kizárta volna az új Capcom alkotások PC-s portjainak elkészültét.

A japán kiadó az elmúlt hetekben számos új információt közölt a terveiről, amelyek közül a legfontosabb, hogy a Panta Rhei videojáték-motor a PlayStation 4 és az Xbox One konzolok mellett üzemképes lesz PC-n is. Masaru Ijuin, a Capcom technológiai fejlesztésekért felelős vezetője több nemrég lezajlott konferencián is megerősítette, hogy a PC-s verzió ugyan még nem áll olyan szinten, hogy a gyakorlatban is bemutassák, de garantáltan el fog készülni.

Masaru Ijuin taglalta, hogy a Panta Rhei rendelkezik DirectX 11-es leképzővel, de azzal rendkívül korlátozott az elérhető sebesség. A PlayStation 4-es port többek között számos interaktív objektumot kezel az adott jelenetben. A Sony konzolján a grafika komplexitásától függően több tucat fizikailag modellezett interakció lehetséges a kamera nézőpontjából, de a DirectX 11-es leképzővel fél tucatnál is kevesebb interakcióval kell dolgozni, mivel másképp egyszerűen nincs meg a folyamatos sebesség. Sok esetben még a mesterséges intelligenciát is butítani kellett, hogy egyáltalán vállalható sebességet kapjanak PC-n, miközben egyértelműen látszik, hogy a hardverek kihasználtsága rendkívül alacsony.

Masaru Ijuin szerint a probléma forrása a rajzolási parancsok generálásában keresendő, ugyanis egy parancs előállítása rengeteg erőforrást emészt fel, mivel számos paramétert kell egyenként beállítani, majd minden parancsra van egy ellenőrzési procedúra, amely biztosítja, hogy minden szükséges információ megtalálható a grafikus vezérlő memóriájában. Utóbbi viszont teljesen felesleges, mert a mai videojáték-motorokat úgy tervezik, hogy ebből a szempontból konzisztensek legyenek, vagyis biztos, hogy ott van a grafikus vezérlő memóriájában a szükséges információ. Az ellenőrzést azonban ennek tudatában is kötelező lefuttatni minden egyes rajzolási parancsra.

Ezzel kapcsolatban az sem túl jó koncepció, hogy DirectX 11-ben mindez a munka egy szálon lesz végrehajtva, ami konkrétan lehetetlenné teszi a rendelkezésre álló erőforrások nagy részének kihasználását. Masaru Ijuin úgy értékeli a helyzetet, hogy PC-n az extrémebb többszálú optimalizálás sem jelent megoldást, ugyanis maga az API rendkívül sok esetben soros végrehajtásra kényszeríti a processzort, illetve a több szál futtatása növeli annak az esélyét, hogy a programszálak és a grafikus meghajtó által futtatott szálak ugyanarra az erőforrásra tartanak igényt. Ennek megfelelően a több szálra történő optimalizálás sok esetben nem hogy gyorsítja, hanem inkább lelassítja a feldolgozást, ami a Capcom programozója szerint kritikus probléma a többmagos processzorok korában.

Nagyon leegyszerűsítve, a különböző optimalizálási stratégiákkal ugyan elérhető, hogy a program több magot vegyen igénybe a futtatáshoz, de a felhasznált processzoridő szempontjából alig javul a helyzet, ha éppen nem romlik. Masaru Ijuin szerint ezt akkor különösen fájó látni, amikor a profilozó jelzi, hogy a processzor erőforrásainak nagyjából 70%-a nem is lett felhasználva, de valójában nincs mód arra, hogy ezt az erőt hasznosítsuk.

A Capcom a fentiek miatt úgy döntött, hogy elsődlegesen az új generációs API-kat fogják használni a Panta Rhei motort használó PC-s portoknál. Masaru Ijuin egyelőre csak a Mantle API támogatását jelentette be, de elhangzott az is, hogy mindegyik alacsony szintű hardverelérést kínáló grafikus API célkeresztben van, ami lényegében felfogható egy utalásként a DirectX 12 támogatására is. A Capcom motorprogramozója úgy gondolja, hogy a friss fejlesztésekkel játékmenetre és grafikára vonatkozó butítások nélkül is kiadhatók az új generációs konzolokra készülő, Panta Rhei videojáték-motort használó játékok PC-s portjai.

Ebből leszűrhető, hogy bár szomorúan indult a Panta Rhei és a PC kapcsolata, végül jó irányba fordultak a dolgok, így a Capcom továbbra is számol a PC-vel, mint játékra alkalmas platformmal.

Azóta történt

Hirdetés