A Panasonic lándzsát tör az egységes 3D szemüvegek mellett

Hirdetés

Egyes vélemények szerint a háromdimenziós tartalmak megjelenítésére képes eszközök áttörésének egyik legnagyobb akadálya az volt, hogy az egyes gyártók, illetve készülékek által használt transzmitterek és szemüvegek nem voltak kompatibilisek egymással. Példának okáért egy Panasonic tévéhez vásárolt Panasonic aktív shutteres szemüveget egyszerűen nem lehet használni egy 3D-s notebooknál, projektornál vagy más gyártó által gyártott tévénél.

Ezt elégelte meg korábban a CEA, (Consumer Electronics Association – Szórakoztatóelektronikai Szövetség), amely létrehozott egy munkacsoportot a fejetlenség megszüntetése érdekében. Ám a kezdeményezést nem igazán támogatták a gyártók, így az szépen lassan elhalt.

A Panasonic háza táján is hasonló gondolatokat szövögetnek. A japán konszern ennek érdekében összeállt a 3D megjelenítés specialistájának számító Xpanddel, azzal a céllal, hogy kidolgozzanak végre egy egységes szabványt. Mindenesetre okosabban láttak neki a dolognak, mint a CEA, hiszen számos meghatározó vállalat támogatását szerezték meg, így a partnerek közé tartozik a Hitachi, a Mitsubishi, a Seiko, a Funai, a ViewSonic és a Hisense is. Ebből persze az is látszik, hogy az élvonalbeli piaci résztvevőkkel egyelőre nem sikerült megegyezni, ami a későbbiekben még gondokat okozhat.

Az mindenesetre világos, hogy a jelenlegi állapot fennmaradása tovább hátráltatja a 3D elterjedését. Persze az is igaz, hogy idővel egyre inkább teret hódítanak a passzív, illetve szemüveg nélküli megoldások. Tehát elképzelhető, hogy mire kifutná magát a dolog, a probléma már magától meg is oldódott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés