Orvosi ultrahangban talált otthonra egy beágyazott Radeon

Az AMD bejelentette, hogy a beágyazott Radeon sorozat egy újabb piacra tör be, méghozzá az orvosi ultrahangokba. Utóbbi termékek legtöbbször FPGA-kat vagy DSP-ket tartalmaznak, attól függően, hogy milyen minőségű képmegjelenítésére van szükség. Mindkét esetben hátrányos, hogy a maga a hardver fixfunkciós, tehát a képmegjelenítés előre le van programozva, és ezen a minőséget igazából nem is lehet változtatni. Ez persze sok esetében elég, de minél jobb minőségű az ultrahang képi reprezentációja, annál jobban kimutathatók az esetleges szervi problémák.

A minőség javítása érdekében számos cég elkezdte már a grafikus vezérlők használatát az ultrahangokban, ennek azonban komoly problémái voltak. A teljesítményelőny mindenképp megérte, ugyanakkor jelentős mértékű volt szoftveres költség, mivel az alkalmazott grafikus vezérlők normál asztali megoldások voltak, normál terméktámogatással. Sok esetben a gyártók nem is reagáltak a felmerült problémára, mivel a felhasznált termékeket nem ide tervezték, így az erre a koncepcióra épülő ultrahangok esetében együtt kellett élni azzal, hogy a gondokat saját fejlesztésekből kellett megoldani, ami nem volt egyszerű.

Az AMD a beágyazott Radeon sorozat esetében gondolt erre az igényre, így bemutatkozott az AMD Embedded Radeon HD 7850. Itt a névből nem érdemes kiindulni, mivel ez a termékkategória teljesen más jelöléseket kap, mint az asztali megoldások. Valószínűleg az E8860-as fejlesztés egyik friss variációjáról van szó, de erről nincs konkrét információ.

Analogic bk3000
Analogic bk3000 [+]

Az új beágyazott Radeon lényegében lehetővé teszi az ultrahangokat fejlesztő és gyártó vállalatoknak, hogy kiemelt terméktámogatás mellett kínáljanak GPGPU-t előtérbe helyező, rendkívül magas felbontású képet előállító orvosi ultrahangokat. Az Analogic bk3000-es nagyfelbontású ultrahang az első olyan termék, amely erre a koncepcióra épít.

Az AMD ehhez OpenCL támogatást kínál, ráadásul az eszközillesztőt egyéni igények szerint is módosítják. Mindez lehetővé teszi, hogy a megvásárolt ultrahangok később szoftverfrissítéssel még jobbak legyenek, így anélkül javul az előállított képminőség, hogy le kellene cserélni a hardvert. A szoftverfrissítés persze nem lesz ingyenes, de olcsóbb lesz, mint a hardver korszerűsítése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés