Odanézz, ez tényleg rááll a notebookjára!

Az IBM (pardon, Lenovo) ThinkPadjeinek strapabíró felépítését dicsérendő számos legenda él a köztudatban, így hozzánk is eljutott már az erdőben elásott, majd egy év múlva kiszabadított, teljes mértékben működőképes T4x története, tudjuk azt is, hogy a ThinkPadek sikerrel hódították meg a sarkvidéket is, mi több, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén is speciálisan átalakított ThinkPad számítógépeket használnak az asztronauták (melyek meghibásodásából eredően mellesleg néhány évvel ezelőtt kellemetlen problémái adódtak a NASA-nak – hiába, semmi sem tökéletes).

Persze a notebookján steppelő üzletemberről és társairól szóló jópofa sztorikat illik némi szkepticizmussal kezelni, különösen, ha lelkes Lenovo-alkalmazottak mesélik őket a sajtónak. A kínai világcég kelet-európai központjának jóvoltából azonban most először lehetőségünk nyílt saját szemünkkel megtapasztalni a valóságot.


Mat és egyik áldozata; a ThinkPad Z60t

Bécsbe érkezvén rögtön az IBM-Lenovo Duna-parti irodaházának tizenharmadik emeletére vezetett utunk, ahol a helyi érdekű Lenovo-alkalmazottak mellett egy a jelentős időeltolódáshoz képest szokatlanul energikus amerikai, Mat Kohut is várt minket néhány kissé lestrapált „third party” noteszgéppel, valamint egy ThinkPad X60, T60, Z60t modellel és némi notebook-belsőséggel körbevéve.

Hirdetés

A ThinkCentre számítógépcsalád tulajdonságainak rövid ecsetelése után vendéglátónk rátért a lényegre, kezdetét vette a félhivatalosan „ThinkPad Workshop”-nak nevezett bemutató. A ThinkPad Z60m bemutatója során érintőlegesen már foglalkoztunk a Lenovo felsőkategóriás üzleti notebookjainak fizikai felépítésével, Mat ezek közül tárta elénk a lényegesebb elemeket összehasonlítva azokat a konkurencia megoldásaival.


Ebből már nem lesz notebook

Amikor a kínai Lenovo tavaly tavasszal rátette a kezét az IBM személyi számítógépeket gyártó részlegére, sokan aggódni kezdtek a ThinkCentre, ThinkPad családok jövőjét illetően, mondván az újdonsült tulajdonos pont azokat a területeket fogja elhanyagolni, amelyek világszerte elismerést hoztak az IBM-nek. Mostanra azonban kiderült, hogy erről szó sincs, az aggodalom feleslegesnek bizonyult, a Lenovo ugyanis nemcsak, hogy átvette az összes olyan fejlesztést, amelyek az IBM márkájú gépeket a konkurencia felé emelték, hanem olyan újításokat is bevezetett, amelyek tovább öregbítik a gépek rendkívüli megbízhatósága miatt kialakult jó hírnevet.

A bemutatóra kirakott ThinkPad noteszgépek mind kategóriájuk legújabb modelljeinek számítanak, azaz mindegyik a Lenovo égisze alatt jött létre; a hagyományos, 4:3-as képarányú kijelzővel szerelt T60-at, az ultrahordozható X60-at, és a ThinkPad család történetében új korszakot nyitó, széles képarányú kijelzővel rendelkező Z60t-t beleértve.


Rollcage védőkeret: könnyű, erős és a hűtésbe is besegít

Ez utóbbi modell egyszerre három újdonságot is bevezetett a Lenovo termékkínálatába; egyrészt a Z60-asok az első, 16:9-es képarányt nyújtó, ennélfogva mozizásra vagy táblázatkezelésre fokozottan alkalmasnak tűnő hordozható PC-i a vállalatnak, ennél a modellcsaládnál jelent meg először a plusz magnéziumötvözet erősítést nyújtó rollcage váz, valamint egyes Z60t modellek fedlapjára titánlemez került, ami elsősorban az általánosan alkalmazott selyemfényű fekete festék kopását és karcolódását hivatott kiküszöbölni, mellesleg szerintünk jól is néz ki.

A merevlemez, illetve elsősorban a rajta található értékes adatok sérülése számos felhasználó rémálma, a Lenovo az ütődésekből, rázkódásokból eredő meghibásodások elkerülése végett ezért többlépcsős védelmi rendszert alkalmaz ThinkPad noteszgépjeinek zöménél. A noteszgépek HDD-je ennek megfelelően ütéselnyelő borítást kap, a fejek pedig a szoftverrel állítható érzékenységű Active Protection Systemnek köszönhetően rázkódás vagy leejtés esetén azonnal parkolópozícióba kerülnek. A fizikai behatásoktól mindemellett a fentebb is említett rollcage is védi a merevlemezt.

A ThinkPad notebookok védelmi rendszerének része továbbá egy folyadékelvezető csatorna is, mely első hallásra kissé abszurd megoldásnak tűnhet, azonban bármennyire is megpróbáljuk elkerülni, nagy ritkán óhatatlanul bekövetkezhetnek olyan balesetek, melyek során víz vagy egyéb folyadék kerül a noteszgép belsejébe. A ThinkPadek billentyűzete ezért nem ereszti át a folyadékot, így az csak egy speciálisan erre a célra kialakított, az elektronikát elkerülő csatornában szivároghat el, majd folyhat ki a kiömlőnyíláson.

A bemutató végén Mat a ThinkPadek vastag kijelzőkeretéről is ejtett néhány szót, mely elnyeli a panelre nehezedő nyomást, ezzel egyben megakadályozva, hogy a TFT a klaviatúrával érintkezzen (volt már szerencsénk korábban olyan noteszgép-kijelzőt látni, amelynek felszínébe eltüntethetetlenül karcokat véstek a gombok peremei).


Alattam a notebookom

Vendéglátónk az előadás befejeztével gondosan leállította a ThinkPad T60-at, majd megkért minket, hogy fáradjunk közelebb, mert mutatni szeretne még valamit, azzal letette a földre a félmilliós noteszt és széles mosollyal az arcán felállt rá. Mat Kohuton látszott, hogy nem először csinál ilyet, az amerikai rutinosan pózolt a kameráknak, végül megköszönte a részvételt, felvette a földről a ThinkPadet, leporolta kissé, bekapcsolta, majd megírt rajta néhány emailt.


Ne próbálja ki otthon!

Minden védelmi mechanizmust azért nem láthattunk működés közben; amikor egy újságíró felajánlkozott, hogy a frissen kitöltött Römerquelle ásványvizével szívesen meglocsolná a T60-at, Mat udvariasan csak annyit mondott: „Majd legközelebb”.

Ok, Mat, de akkor gumikalapácsot is hozunk magunkkal...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés