Véglegesítette az új generációs HBM-et a JEDEC

Nagyjából fél éve jelent meg az első, Fiji kódnevű lapka az AMD és a Hynix által közösen kidolgozott HBM memóriaszabványra, azt azonban már régóta lehetett tudni, hogy érkezik a második generációs verzió, amelyet a világ általában HBM2 néven emleget. Valójában azonban nincs HBM2, ugyanis a hivatalosan a neve marad szimplán HBM, vagyis nagyjából az történik, hogy az eredeti HBM szabvány fejlődik, és ezeket az újításokat hivatalosan specifikált formában közzéteszi a JEDEC.

Hirdetés

A frissített és egyben véglegesített szabvány nem nyúl a memóriabusz szélességéhez, így a HBM marad 1024 bites, ugyanakkor az órajel 0,5 GHz-ről 1 GHz-re nő, illetve specifikálásra került egy 0,8 GHz-es lépcső is. Ezzel gyakorlatilag elmondható, hogy az új generációs HBM memórialapkák 0,8 és 1 GHz-es órajelen rendelhetők a memóriagyártóktól, nevezetesen a Hynix és a Samsung gyáraiból.

Ha nem a valós, hanem az effektív órajeleket számítjuk, akkor 1,6 és 2 GHz-es lapkák szerelhetők majd fel az új termékekre, amelyek az említett 1024 bites buszon rendre 204,8, illetve 256 GB/s-os tempóra képesek.

A specifikáció kiegészíti a 3D-s tokozást is. Eddig a HBM szabvány a 4Hi kategóriás memóriákat specifikálta, ami azt jelentette, hogy négy darab memórialapkát lehetett vertikálisan egymásra tokozni. Az új, frissített szabvány bevezeti a 2Hi és a 8Hi kategóriát is, amelyekkel rendre kettő, illetve nyolc darab memórialapka tokozható vertikálisan egymásra. Egy 1024 bites HBM memória az aktuális technológiai fejlettség mellett így 1, 2, 4, illetve 8 GB-os kapacitást kínálhat, amivel jól lefedhetők a különböző piaci igények. A későbbiekben az elérhető kapacitás nőhet, és a frissített szabvány kellően rugalmas ahhoz, hogy a következő év során a memóriagyártók 16 GB-os HBM memóriákat is bevezethessenek.

A frissített szabvány pár egyéb újítást is tartalmaz, amelyek közül az egyik legfontosabb a memóriavezérlő értesítése, ha a memóriába épített dióda a hitelesített maximumnál magasabb hőmérsékletet érzékel. Ilyenkor a memóriavezérlő beavatkozhat az esetleges hibák elkerülése érdekében.

Az új HBM memóriaszabványra épülő termékmintákat a Hynix és a Samsung is ebben a negyedévben kezdi el szállítani a megrendelők felé. Ezek természetesen már a végleges szabvány szerint lesznek hitelesítve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés