Készen áll a tömeggyártásra a Samsung 14 nm-es LPP node-ja

Hirdetés

A Samsung bejelentette, hogy készen áll a tömeggyártásra a 14 nm-es LPP node, amelyet hivatalosan második generációs, 14 nm-es FinFET technológiaként emlegetnek. A 14 nm-es-es LPP node-ről a legtöbbször a GlobalFoundries beszélt, hiszen az arab bérgyártó is a Samsungtól licencelt technológiára alapoz, és az aktuálisan használt, első generációs, 14 nm-es FinFET technológiaként aposztrofált LPE node helyett végig az LPP opcióra koncentráltak. Ez nem véletlen ugyanis a Samsung friss adatai szerint az új fejlesztéssel az elődnél 15%-kal jobb teljesítmény hozható ki, miközben a fogyasztás 15%-kal csökkenthető.

A Samsung a tömeggyártásra vonatkozó bejelentéssel lényegében igazolta a GlobalFoundries korábbi állításait, amely szerint a 14 nm-es LPP node fejlesztése a célegyenesbe fordult. Ezen a gyártástechnológián első körben két lapkát fog gyártani a Samsung. Egyrészt a saját fejlesztésű Exynos 8890-et, másrészt pedig a Qualcomm Snapdragon 820-at.

A későbbiekben több lapka is érkezik majd az új node-ra, de ezek egy részét majd a GlobalFoundries fogja gyártani, amely bérgyártó szintén a tömeggyártás megkezdéséhez készül elő. Mivel a 14 nm-es LPP node mindkét cégnél ugyanarra az alapra épül, így az egyes dizájnok könnyen hordozhatók a gyárak között, illetve a Samsung azt is elárulta, hogy a 14 nm-es LPE node-ra készült dizájnok is viszonylag könnyen átültethetők az LPP opcióra. A legtöbb partner persze eleve az utóbbira tervezte a készülő lapkákat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés