Japán PC-óriás jöhet létre a Vaio, a Toshiba és a Fujitsu közreműködésével

A Bloomberg jelentése szerint óriási átendeződés küszöbén áll a PC-piac, ugyanis a Sonyból kivált, és azóta a Japan Industial Partners által irányított Vaio már a következő hónapban tető alá hozná azt a szerződést, ami egyetlen gigakonszernben egyesítené a még szabad japán gyártókat, azaz a Fujitsut és a Toshibát, pontosabban ezek PC-s divízióit, de az így létrejött vegyesvállalat legnagyobb részt a Vaio birtokolná.

Hirdetés

Ez a lépés jelentős spórolást jelentene, hiszen a tervek szerint megosztanák az erőforrásokat, tehát csökkenne az egységnyi kutatás-fejlesztésre és a gyártásra fordított összeg, és a Vaio állítása szerint mindezt minimális kannibalizálás ellenére kívánnák véghez vinni. Egy ilyen együttműködés nem ördögtől való, hiszen számos hasonlót láthattunk már az elmúlt években a félvezető- és kijelzőgyártás terén, példának okáért a Japan Display, hogy mást ne említsünk. Sőt azt sem állíthatjuk, hogy egy ilyen formáció megalakulása teljesen meglepetésként érné a piacot, hiszen nemrégiben felröppent egy pletyka, ami pont egy ilyen egyesülés lehetőségét boncolgatta.

A bejelentés hatására a Toshiba és a Fujitsu részvényei megugrottak (a Vaio nincs a tőzsdén), ami érthető, hiszen a gyártóknak egyre szűkebb mozgásterük van, mióta a PC-piac zsugorodásnak indult. Ráadásul úgy tűnik, a 2016-os év sem hoz fellendülést egyik vállalatnak sem, gyors változásokra pedig nem lehet számítani, így a piacot továbbra is a Dell, HP és Lenovo trió uralja majd.

Egyelőre nagyon sok a nyitott kérdés az egyesülés kapcsán. Egyelőre nem tisztázott, hogy eltűnnek vagy megmaradnak-e a márkanevek, vagy ezekkel játszadozva külön piacokat céloznak meg, de a termékek nagyjából ugyanazok lennének. Ez a kérdés már csak azért is fontos, mivel a Vaio egyelőre hazai pályán kíván befutni, noha nemrég nyitott a nemzetközi piac felé is, de messze még a siker. Sőt úgy tűnik, hogy csak a jövő év végére tudnak majd profitot termelni.

Hovatovább, a japán piacon egy ilyen egyesülés különösen nagyot ütne, hiszen ellenfelet tudnának állítani a Lenovo és a NEC vegyesvállalatának. Csak példaként: a tavaly júliustól szeptemberig tartó időszakban a szigetországban leszállított PC-k közel 30 százalékát adta a NEC Lenovo, míg a Toshiba és Fujitsu 17 és 12 százalékkal követte őket, és még ott a Vaio is, amely nem közölt számokat. Amennyiben tényleg a hazai piac lenne a fókusz, az további kérdéseket vetne fel a nemzetközi piacon való szerepléssel kapcsolatosan, már ami a jövőt illeti.

A Fujitsu egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, a Toshibánál pedig úgy nyilatkoztak, hogy minden lehetőséget nyitva hagynak, beleértve az átstruktúrálást és az együttműködés lehetőségét is, de egyelőre semmi sincs eldöntve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés