Hirdetés

Indul a magyar drónbajnokság!

Az egyik legfiatalabb technikai sport a távirányítású, repülő drónokkal versenyzés. Az úgynevezett FPV, tehát first person view irányítás lényege, hogy a repülő alkalmatosságra szerelt kamera képét a pilóta egy fejre szerelhető kijelzőn keresztül látja, így olyan érzése van, mintha ő maga is a gépén ülne. Mondhatni egy repülős számítógépes játékba kerül, azzal az apró különbséggel, hogy itt sokkal jobb a grafika és nem lehet visszatölteni a mentett állást, vagy visszapörgetni az időt egy félresikerült manőver után. Így aztán az egész móka sokkal nagyobb adrenalin lökettel jár, egyesek az FPV versenyzést az új Forma 1-ként emlegetik.

Idén pedig lesz már magyar bajnoksága is ennek a sportnak. Az FPVrace Hungary szakmai szervezésében és a Drone Hungary média támogatásával, a European Rotor Sports Association égisze alatt létrejött a Magyar Drón Egyesület mely, április 3-án indítja a Magyar Multirotoros Drón Bajnokságot. Az első versenyt a Velence Korzón rendezik, a következőt májusban, a Hungaroringen tartják, a sorozat pedig augusztusban zárul. A végső győztes – tehát a magyar bajnok – részt vesz majd a Hawaiion megrendezett, nagyszabású Droneworlds rendezvényen, ahol a világ legjobb FPV pilótáival mérheti majd össze a tudását.


Egy kis ízelítő az FPV repülésből

Mire lehet számítani a bajnokságban? Bár fiatal sportágról van szó, amit idehaza – és világszerte – néhány éve űznek csak, máris félelmetes technikai és versenyzői tapasztalat gyűlt össze. A jellemzően 200-280 mm fesztávolságú, kimondottan versenyzése, egyedileg épített négyrotorosok pár száz grammot nyomnak, de olyan akkumulátorokkal és motorokkal hajtják őket, amik a néhány perces repülési idő alatt bőven ezer watt fölötti pillanatnyi teljesítményre is képesek, a másodperc tört része alatt gyorsulnak 50-60 km/ó-s sebességre. Az interneten fellelhető videók alapján pedig a pilóták tudása fergeteges. Az igazán elvetemültek attól sem riadnak vissza, hogy rendszeresen apró darabokra törjék a gépeiket.

A magyar drónbajnokság egyik indulója
A magyar drónbajnokság egyik indulója [+]

A velencei pályán hozzávetőleg 400 méteres köröket terveznek három kapuval (ezek alatt kell átrepülni néhány centiméterrel a föld fölött) és öt zászlóval (ezeket megkerülni kell), FPV-s viszonylatban egy gyors pályára lehet számítani. Aki kedvet kapott a versenyzése, a Magyar Drón Egyesület Facebook oldalán keresztül hamarosan megtalálja a nevezéssel ér versenykiírással kapcsolatos információt, és mi is beszámolunk majd a történésekről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés