A Huawei beszáll a Microsoft Surface és klónjai csatározásába: itt a MateBook

Kicsit több mint egy hónappal ezelőtt érkezett a pletyka egyenesen Kínából, hogy a Huawei a MateBook nevű eszközével lépne színre a sokszor és sokat temetett PC-piacon. Nos, a Bacelonában éppen zajló MWC-n meg is ragadták az alkalmat, hogy bemutassák, nemcsak tényleg létezik a Windows 10-et futtató MateBook, de árulni is fogják.

Hirdetés

A 2 az 1-ben kategóriába sorolható, 12" hüvelykes kijelzőre épülő eszköz kizárólag Skylake-alapú Core m lapkával lesz elérhető, de abból széles lesz a választék, ugyanis a Core m3, m5 és m7 egyaránt szerepel a listán. Ezt 4 vagy 8 GB RAM egészíti ki, adattárolóból pedig 128, 256 és 512 GB-os SSD kerül az alumíniumból készült házba. Ebből már látható, hogy a MateBook nem kifejezetten a Surface Pro 4 ellenfele, noha abból is van Core m3-ra épülő modell, de ott inkább a Core i család a fókusz. Sokkal inkább az olyan klónok kihívása lehet a cél, mint a Lenovo Miix 700. Hovatovább, ezzel tejesen azonos a MateBook kijelzője, ami szintén 12 hüvelykes és 2160x1440 képpont felbontású IPS panelen nyugszik, érintős képességgel, 84% NTSC színtérlefedettséggel és maximum 400 cd/m² fénysűrűséggel.


[+]

Roppant mód rámentek a Huaweinél a tömegre és a vastagságra, a 640 grammos és a 6,9 milliméteres értékek egyértelműen kiválónak tűnnek, mind a Surface Pro 4-et, mind pedig az Apple iPad Prót megelőzi, utóbbival pedig a vastagsága milliméterre megegyezik. Az előny nagyjából annak is betudható, hogy az akkuja "csak" 33,7 Wh-s, szemben a Surface-szel és az említett iPad-dal, ahol ~39 Wh-s akkut használtak. Ez viszont egész gyorsan feltölthető: a 60% eléréséhez elég egy óra, a teljes töltöttség elérése viszont két és fél órába telik.

A szürkében és arany színű házzal is megjelenő Huawei MateBook kezdőára 800 euró lesz (a csúcsmodellé pedig 1800 euró), de ebben még nincsenek benne a kiegészítők, mint a tokként funkcionáló, háttérvilágítással rendelkező billentyűzetes dokkoló. A 149 dollárba kerülő cseppálló tartozék leginkább a Surface Pro 3 megoldására hajaz, kitámasztó nélkül, helyette egyfajta hajtogatós rendszerrel, ami 52-67 fokos dönthetőséget engedélyez. A kapcsolattartás a tablet és a billentyűzet között nem Bluetooth-on zajlik, hanem egy erre a célra kialakított csatlakozósoron.


[+]

A másik kiegészítő az aktív toll, amiben egyelőre nem tudni, miféle technológia bújik meg, de az biztos, hogy 2048 nyomásszintet különböztet meg, lézerpointerként is használható, töltése pedig USB-n keresztül történik. Ennek ára 69 euró lesz. Az utolsó eszköz a MateDock, ami egy két USB portot, Ethernet, VGA és HDMI csatlakozót tartalmazó külső port replikátor 99 euróért.


[+]

A MateBook értékesítése a következő hónapok folyamán indul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés