Feloldható a Radeon HD 6950 összes shader egysége

Az AMD új architektúrára épülő Cayman GPU-i éppen elérhetővé váltak karácsony előtt. A Radeon HD 6950 és 6970 néven futó versenyzőkről már mi is beszámoltunk egy cikkben, ám nemrég érdekes dolgok derültek ki a kisebbik megoldás rejtett tartalékairól. Természetesen nem kérdéses, hogy a két újdonság ugyanarra a lapkára épít, vagyis a Radeon HD 6950 esetében a kevesebb shader processzor csak egy szoftveres tiltás eredménye, amit a vállalatok már régóta alkalmaznak a termékskála kiépítésénél. Ezt az elmúlt generációk során egy lézeres levágással spékelték meg, vagyis a letiltott shader tömböket a megfelelő összeköttetések hiányában lehetetlen volt aktiválni. A Cayman esetében az AMD ezt nem játszotta el, vagyis a Radeon HD 6950-re szánt GPU-k ezen a folyamaton nem esnek át, így szabad az út a szoftveres módosítások előtt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kisebbik verzióból a BIOS módosításával Radeon HD 6970-et lehet kreálni. Mivel a termékek a nyomtatott áramkör esetében sem térnek el, az akció sikeressége csak a grafikus processzoron és a memórialapkák képességein múlik.

A dolog olyannyira hihetetlenül hangzott, hogy megkérdeztük a PowerColort a pletykákról. A vállalat szóvivője megerősítette értesüléseinket, vagyis a Radeon HD 6950 módosítható, de az AMD és az érintett gyártók minden felelősséget a felhasználóra hárítanak, ugyanis a termék ilyen irányú módosítása a garancia elvesztését eredményezi. Ez természetesen érthető is, hiszen a tuningot sosem kedvelték a gyártók, így a módosítások elvégzése előtt érdemes átgondolni az egész lehetőséget, hiszen arra sincs garancia, hogy stabil marad a vásárló felturbózott Radeon HD 6950-es kártyája. Mi szokás szerint nem javasoljuk a beavatkozás elvégzését, illetve senkinek sem ajánljuk, hogy csak a tuning lehetőségének megléte miatt vásárolja meg a kistestvért a Radeon HD 6970 helyett. Mindenesetre, aki vállalkozó kedvű, annak leírjuk a frissítés teljes menetét.

Először meg kell győződni arról, hogy a Radeon HD 6950-en a BIOS kapcsolója az 1-es pozícióban van. Ilyenkor a kártya az alapértelmezett BIOS-ról működik, és azt is fogja frissíteni. Az akcióhoz az ATI Winflash program kell, továbbá egy Sapphire Radeon HD 6970-es BIOS-ra is szükség lesz, ami szintén megtalálható a techPowerUp weboldalán. Indítsuk el a Winflash programot, és a biztonság kedvéért mentsük le az eredeti BIOS tartalmát. Erre a lépésre ugyan nincs feltétlenül szükség, de ha valami nem jól sülne el, akkor az eredeti állapot a lementett BIOS segítségével könnyen visszaállítható. Ezután a frissítéshez be kell tölteni a fentebb linkelt Sapphire BIOS-t, és a procedúra kezdődhet is. Kis idő múlva a program jelzi, hogy kész van, így már csak újra kell indítani a gépet. A frissítés menete alatt természetesen érdemes minden szükségtelen szoftverből kilépni, így csökkentve az operációs rendszer fagyásának lehetőségét.

A BIOS kapcsoló állása [+]
A BIOS-kapcsoló állása (forrás: techPowerUp) [+]

Előfordulhat, hogy a frissítés előtt hibát ír ki az ATI Winflash. Ilyenkor más procedúrát kell követni. A kártyáról a BIOS-t továbbra is érdemes lementeni, de a frissítést a parancssorból kell megpróbálni. Navigáljunk ahhoz a könyvtárhoz ahol a Winflash és a letöltött BIOS található. Adjuk ki az „atiwinflash -unlockrom 0” parancsot, majd ez után jöhet az „atiwinflash -f -p 0 fájlnév.bin”. A fájlnév.bin helyére természetesen a fentebb linkelt Sapphire Radeon HD 6970-es BIOS neve kell. A frissítés utáni újraindítás most se maradjon el.

Ha minden jól ment, akkor a legújabb GPU-Z v0.5.0 már 1536 shader processzort jelez a Radeon HD 6950-en, vagyis maga a frissítés sikeres volt, de még hátra van a tesztelés. A stabilitás megfelelő ellenőrzése érdekében a Catalyst vezérlőpult OverDrive menüjében a PowerTune beállítás legyen +20%-os, így a kártya a maximumon fog járni. Az órajelek állítására is lehetőség van. Ha nem stabil az új BIOS-szal a GPU, akkor elsősorban a memória órajelét érdemes 1250 MHz-ig csökkenteni, majd ha így sem jó, akkor hozzá kell nyúlni a magórajelhez is. Konkrét értékeket itt már nem lehet mondani, ki kell tapasztalni, hogy milyen órajeleken stabil a rendszer.

Előfordulhat, hogy a BIOS frissítése után nem bootol be a kártya. Szerencsére a Radeon HD 6900-as sorozat két BIOS-szal rendelkezik, így nem kell pánikba esni. A gép leállítása után a BIOS kapcsolóját a 2-es állásba kell állítani, majd újra be kell kapcsolni a számítógépet. A rendszer a másodlagos BIOS használatával üzemképes lesz, így a lementett BIOS-t vissza lehet állítani. Ehhez szintén szükség van az ATI Winflash programra, és figyelni kell a kártyán a BIOS-kapcsolóra is. Mivel csak az elsődleges BIOS írható, így a kapcsolót még az eredeti BIOS fájl betöltése előtt vissza kell kapcsolni az 1-es állásba. Ezt működés közben meg lehet csinálni, és a kártya a megfelelő fájl betöltése esetében az elsődleges BIOS-t fogja frissíteni. Újraindítás után a rendszernek megfelelően kell működnie az elsődleges BIOS-ról.

Arról nem tudni, hogy az AMD szándékosan hagyta-e ki a lézeres levágást, vagy ez csak egy szerencsétlen illetve a felhasználók számára szerencsés véletlen. Tekintve, hogy két BIOS is van a kártyán, hajlunk afelé, hogy a vállalat szándékosan hagyott ilyen lehetőségeket a termékben. A felsőkategóriás megoldások után áhítozó réteg többnyire a tuningot is megfontolja, így a Radeon HD 6950 igazi csemege lehet számukra. Persze továbbra is szem előtt kell tartani, hogy a módosítások elvégzése nem jelent garanciát a tökéletesen stabil működésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés