Eyeborg, a kameraszemű ember

Hirdetés

Néhány napja egy olyan filmről adtunk hírt, amelyben a főszereplő fiúnak egy kamera volt a feje. A mostani bejegyzés főszereplője egy kicsit tovább viszi a dolgot, és a szeme helyére készített egy kamerát, azonban ez nem fikció, hanem valóság. A kanadai Rob Spence még gyerekkorában veszítette el látását egyik szemére egy baleset során. Később a filmes szakmában helyezkedett el és részben inspirációját is innen meríthette, amikor 26 évvel később úgy döntött, hogy élettelen szeme helyére egy kamerával szerelt műszemet helyez.


Rob Spence - Mr. Eyeborg [+]

Az alapokat 2011-ben készítette el, ami azóta számos fejlesztésen esett át. Míg a korai változatok tényleg úgy néztek ki, mint egy kupac elektromos kütyü, addig a legfrissebb, 4.0-ás verzió egy teljesen szofisztikált külsejű műszem. A magát csak Mr. Eyeborg néven emlegető filmkészítő elmondta, hogy a beépített működőképes kamera képét rádiófrekvenciával továbbítja egy külső eszköz felé. Ebből következik, hogy a kamera nincs összeköttetésben Spence látóidegeivel, így azzal direktben nem lát, de 3 perces felvételeket tud vele készíteni. Az időkorlát a túlmelegedés elkerülése miatt volt szükség, a ki- és bekapcsolást pedig egy egyszerű mágnessel lehet elvégezni.


Kttintásra galéria nyílik! [+]

A későbbiekben szeretné kiterjeszteni a felvételi időt akár több órás hosszúságúra, amivel Spence egy dokumentum filmet készítene a saját életéről, melynek egyediségét a valós, saját nézőpont adná. Ahogy az korábbi rövidfilmben is előkerült, itt is felmerülhetnek a magánszférát érintő problémák, amikért például a Google Glass is komoly kritikákat kapott.

Az Eyeborg projekt az alábbi hivatalos oldalon követhető nyomon.

Eyeborg Phase II from eyeborg on Vimeo.

Hirdetés