Energiatakarékos Radeont kapnak a keleti piacok

Az AMD több partnere is bemutatott egy speciális Radeont, elsődlegesen a Japán piac számára, amely a Radeon R7 360E jelzést viseli. Ez a termék a specifikációit tekintve teljesen megegyezik a világszinten is elérhető Radeon R7 360 jelzésű modellel, de egy dologban azért különbözik. Nevezetesen arról van szó, hogy a Radeon R7 360E nem rendelkezik 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóval, aminek következtében a TDP keret 75 wattra van limitálva.

Technikailag egyébként egy hivatalos modellről van szó, amely ténylegesen a keleti piacokat célozza. A  gyártók az egyes paraméterek szempontjából eltérhetnek a referenciától. Többek között a legtöbb modellen a 6,5 GHz-es effektív órajelen üzemelő memória 6 GHz-re lett limitálva, ami furcsán fog hangzani, de ezt az érintett gyártók azért vállalták be, hogy a kártya gyorsuljon.

Elsődlegesen azért tud a Radeon R7 360E a memória-órajel csökkentésétől gyorsulni, mert több fogyasztási keret jut a grafikus vezérlőnek, így a PowerTune órajel nem fog túl nagy mélységekbe leesni. Az eddigi mérések szerint a 6,5 GHz-es effektív memória-órajel 6 GHz-re limitálása 4 wattnyi fogyasztási keret átütemezését teszi lehetővé. Ez első hallásra nem hangzik soknak, de viszonyításképpen érdemes megjegyezni, hogy az a +500 MHz-nyi effektív órajel gyakorlatilag majdnem megduplázza a VRAM fogyasztását még ugyanannyi memórialapka esetén is. Ez egy energiatakarékosságra tervezett terméken túl nagy limitációval jár, így érdemes eltekinteni ettől az extrától, hogy az így nyert fogyasztási keretet megkaphassa a grafikus vezérlő. Ezzel az extra kerettel pedig átlagos 50-150 MHz-cel járhat magasabb  PowerTune órajelen ugyanaz a VGA, amitől végeredményben gyorsabb lesz.

A Radeon R7 360E az igényektől függően eljuthat más országokba is, így akár nyugatabbra, de túl nagy jelentősége ennek a modellnek nincsen, mivel 75 wattra a Radeon R7 360-as VGA-kat is le lehet limitálni, mégpedig a PowerTune limit -20%-ra állításával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés