CES 2016: LGA1151-es workstation Gigabyte alaplapok Xeonhoz is

Habár a Las Vegasban megrendezett CES a 2016-os esztendőre már bezárta kapuit, sajtóbejelentések tömkelegére került sor az idei rendezvényen is. Bár nem tartozik a rendezvény fő profiljához, új számítógép alkatrészekből is lelepleztek egyet s mást gyártók.

Hirdetés

A Gigabyte a Skylake platformra építhető munkaállomások terén igyekezett magának megnyerni a közönséget, és több friss megjelenésű alaplapot is kínál számukra. Közös a jövevényekben, hogy nem az integrált extrákat, a konkurenciát is leköröző számú fázisokat és tuningot, hanem a stabilitást és a fejlett szoftveres körítést helyezik előtérbe. Az Intel C232 PCH került az alaplapokra az asztali chipkészletek helyett, így lehetőség nyílik a Xeon E3-1200 v5 széria központi egységeit szolgáltatásaik tekintetében is maximálisan kihasználni. Ezek közül a legtöbb ugyan nem tartalmaz aktív integrált GPU-t, így mindenképp egy diszkrét megoldással kell őket kombinálni, de az IGP-t tartalmazók esetén is le kell mondanunk ezek megjelenítőként történő üzemeltetéséről, ugyanis nincs videojel továbbítását lehetővé tevő kimenetet a deszkákon. Természetesen az asztali felhasználásra szánt hatodik generációs Intel processzorokkal is – a fenti korlátozással – üzemeltethetők. Az Ultra Durable széria szintén hatodik generációjában helyet foglaló alaplapok természetesen a manapság egyre inkább alapfelszereltségnek számító leválasztott audiorészleget is megkapták.

X150-PLUS WS, X150M-PLUS WS és X150M-PRO ECC X150-PLUS WS, X150M-PLUS WS és X150M-PRO ECC X150-PLUS WS, X150M-PLUS WS és X150M-PRO ECC
X150-PLUS WS, X150M-PLUS WS és X150M-PRO ECC [+]

Az alaplapok tekintetében a Gigabyte GA-X150-PLUS WS normál ATX méretű, és legfeljebb 4 darab DDR4 memóriamodul társaságában akár két PCI Express VGA-t is belepakolhatunk, x16-x4 konfigurációban, amelyek a processzor PCI Express sávjain osztoznak, és még PCI Express vagy SATA M.2 SSD-t is fogad 32 Gb/s sávszélességig, 2280-as mérethatárig, beleértve az NVMe támogatásúakat is. Találunk a hátlapon USB 3.0 kimeneteket (4 darab), Intel Gigabit LAN-t (melyhez megkapjuk a cFosSpeed QoS – hálózati adatforgalom-priorizáló szoftvert is), 7.1 csatornás hangkimenetet. Gyakori munkaállomások esetén a korábbi, bevált perifériák használata, így nem kell az egérnek és billentyűzetnek kialakított különálló PS/2 portot sem nélkülöznünk, valamint kapunk a kompatibilitás jegyében két USB 2.0 aljzatot. Az elmaradhatatlan DualBIOS szintén szerepel a palettán. A 6 darab SATA 6 Gbps, egy SATA Express, előlapi USB 3.0 és több USB 2.0 kivezetést kapott alaplap 8 tűs ATX 12V csatlakozón táplálható. Mi sem bizonyíthatná jobban a célterületet, mint a két hagyományos, 32 bites PCI slot, és a soros, valamint párhuzamos port kivezetésekhez használható tüskesorok.

A Gigabyte GA-X150M-PLUS WS esetében a nagyobbik testvéréhez képest nem csak a méret microATX-re csökkenése, hanem az integrált funkciók jóval kisebb száma is szemet szúrhat. Megfeleződött a hosszú PCI Express slotok, memóriafoglalatok és a hangmodul jack csatlakozóinak száma, le kell mondanunk továbbá a SATA Express, M.2, PCI, LPT port és DualBIOS használatáról. Még a VRM hűtőbordát sem kapjuk meg, ha az eddigi eltérések nem lennének így is bőségesek. A cserébe felsorakoztatott előny, hogy kisebb gépház is megfelelő számára, nem biztos, hogy elegendő, amennyiben ezekre a szolgáltatásokra szükségünk volna, így bízunk benne, hogy ára kellően alacsony szintre lesz majd pozicionálva.

A Gigabyte sajtóközleménye a GA-X150M-PRO ECC jelzésű modellt elhallgatta, mégis a fentiekkel együtt jelent meg a weboldalon, arany középutat jelentve. Szintén microATX, mindent tud, amit a normál ATX-es társa, sőt! Négy memóriafoglalata ECC hibajavító algoritmussal felvértezett modulokkal is telepakolható. Mindezért összesen két x1 szélességű PCI Express slotot kell feláldoznunk.

GA-X150M-PRO ECC
GA-X150M-PRO ECC (forrás: Gigabyte) [+]

A bejelentés kitér a Gigabyte GA-X170-Extreme ECC modellre is, azonban azon túl, hogy az előbbiekben ismertetett X150-PLUS WS szolgáltatásaihoz nagymértékben hasonlatos repertoárt felvonultató, a többihez hasonlóan kétcsatornás DDR4 támogatással rendelkező alaplap még nem jelent meg a gyártó weboldalán. A Gigabyte-nál kiemelték, hogy az X170-es lapok közül lesz majd Intel vPRO technológiát támogató is, viszont az, hogy ez a típus is rendelkezik-e ezzel, egyelőre nem ismeretes. Mindenesetre a majdani vPRO-s változatok valós idejű titkosítást és fejlett távoli elérési funkciókat is tudnak.

A Gigabyte-tól szokatlan színvilágú lapok esetén kiemelték, hogy a tipikus workstation felhasználáson túl nagy számítási teljesítményt igénylő egyéb feladatokra is egyaránt alkalmazhatók; mint például tartalomkészítés, videoszerkesztés, játék és tervezés. Véleményünk szerint ez azért alapos átfedést jelent, így egyértelműen nem a gamer réteg tekinthető a célközönségüknek. Az alaplapoknak mindenesetre van létjogosultsága, hiszen már korábban is írtunk arról, hogy a Skylake Xeon-ok már csak a nekik szánt vezérlőhíddal üzemelnek, asztali társaival nem. Az ajánlott árak és a kereskedelmi megjelenés időpontjai ezidáig nem ismertek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés