Bajosan kezd a Windows Store első exkluzív DirectX 12-es játéka – frissítve!

A Microsoft az univerzális Windows Store-t elsődlegesen az exkluzív játékokkal szeretné úgymond eladni a PC-s játékosoknak, de ez egyelőre erősen problémásnak ígérkezik. Az újonnan megjelent, kvázi első fecskének tekinthető, DirectX 12-re írt Gears of War: Ultimate Edition nem minden szempontból nyújtja az ígérteket. A jó hír, hogy a fejlesztők a problémákat jó előre bejelentették, de ezeket elolvasva felmerül a kérdés, hogy nem lett volna-e jobb még egy hetet várni a kiadással, hiszen a mostani állapot nem arról fogja meggyőzni a PC-s játékosokat, hogy a Windows Store egy megbízható befektetés.

A jó hír, hogy a módosított Unreal Engine 3-ra épülő Gears of War: Ultimate Edition gondjai már kezelés alatt állnak, már amelyik kezelhető. Ezek az ígéretek szerint még a héten ki lesznek javítva, de van egy olyan gond is, ami kezelhetetlen, és ez pont a hardcore játékosokat érinti. Nevezetesen arról van szó, hogy a Gears of War: Ultimate Edition nem támogatja az NVIDIA G-Sync technológiát, így ezt a meghajtóban ki kell kapcsolni, vagy a játékban kell kikapcsolni a képfrissítés korlátozását. Mindkét esetében ugyanaz lesz az eredmény, vagyis a Windowsban beállított képfrissítésnek megfelelően vertikálisan szinkronizálva fog megjelenni a kép, tehát a variálható frissítési frekvencia nem lesz mindig aktív.

Hirdetés

Nem lesz kellemes a szoftveres átkapcsolással dolgozó notebookok helyzete sem. Sokan az első indításnál egy olyan üzenettel fognak találkozni, hogy az éppen használt grafikus vezérlőhöz nem lett optimalizálva a játék. Ez egészen pontosan az Intel IGP-ire vonatkozik, de szerencsére a fejlesztők szerint ez a gond megszüntethető úgy, hogy a GeForce driverben a felhasználó állandóra kéri a dedikált grafikus vezérlő működését. Ez a beállítás egyébként alapértelmezetten automatikusra van állítva, ami azért fontos, mert például egy böngészőhöz a legtöbb esetben elég az IGP ereje is, viszont a Gears of War: Ultimate Edition egy Windows Store-hoz illesztett program, így nem lehet szimplán profilozni, tehát a felhasználónak minden indítás előtt kényszeríteni kell a dedikált GPU-t, majd a játék végeztével érdemes visszaállítani az alapértelmezett módot. Hasonló odafigyelést igényelnek a dedikált AMD grafikus vezérlővel párosított Intel IGP-vel rendelkező notebookok, de AMD IGP és AMD dedikált GPU mellett szorosabb az összekapcsolás, így ezt a konfigurációt alapból jól kezeli a Gears of War: Ultimate Edition.

A játékba épített SSAO effekt sem tökéletes az AMD GCN architektúrára épülő Radeonokon. A gondot egy szinkronizációs probléma okozza, mivel az AMD hardverein multi-engine kód fut, ahol az SSAO aszinkron compute-tal van számolva. Ennek a szinkronizációja azonban rossz, mivel hamarabb indul a számítás az ideálisnál és ez grafikai hibákhoz vezet. Erre napokon belül érkezik egy javítás direkten az alkalmazáshoz. Az NVIDIA és az Intel hardvereit a hiba nem érinti, mivel ezeken egy alternatív single-engine kód fut, ami kényszerítetten sorosan tölti be a futószalagokat a grafikus vezérlőkbe, így mindegyik futószalag a megfelelő időben indul, hiszen meg kell várniuk egymást.

Végül az AMD-hez írt multi-engine implementáció a teljesítmény szempontjából csak az első generációs GCN-nel hibátlan, míg a GCN2, illetve GCN3 hardverekkel teljesítményproblémákba ütközik a programfuttatás, ami a rosszul feltöltött compute parancslistákra vezethető vissza. Az eddigi adatok alapján ez a GCN2-t kevésbé, de a GCN3-at nagyon érzékenyen érinti, ugyanakkor a fejlesztők szerint az AMD hamarosan ki fog adni egy új meghajtót, ami megoldja a problémát.

Igazából a problémák közül a javítás alatt állók még rendben vannak, hiszen bárki belefuthat ezekbe, különösen akkor, ha egy új API-ról van szó, ahol az implementációk, illetve a fejlesztőeszközök még nem kiforrottak. Az persze kérdéses, hogy miért nem lehetett inkább halasztani a megjelenést, megelőzve a keserű kezdeti szájízt, de manapság ez szinten minden játéknál felmerülhet, hiszen alig van olyan startra kiadott kód, ami egy héten belül nem lesz megfejelve egy javítással, vagy pár új meghajtóval.

A G-Sync támogatásának hiánya, illetve az egyes notebookoknál jelentkező kellemetlenségek azonban egyáltalán nem férnek bele. Ezek olyan problémák, amit a Microsoftnak záros határidőn belül kezelni kell. Többek között azért, mert nehéz lesz a Windows 10 felhasználói élményét magasztalni azoknak a felhasználóknak, akik a Windows Store-on vásárolt játékok futtatása előtt és után a grafikus eszközillesztő vezérlőpultjában kötnek ki, hogy beállítsák az ideális működést. Még ha ez opció is, kényelmesnek egyáltalán nem lehet nevezni.

A végére azért maradt egy örömhír, mivel a fejlesztők azt is elárulták, hogy később beépítik a multiadapter támogatást is, ami a több GPU-s konfigurációk kihasználását teszi lehetővé.

Kiegészítés: A hír megjelenését követően az NVIDIA közölte, hogy a G-Sync az átvezető animációkban nem működik, de a játékban igen. A fejlesztők ezzel párhuzamosan pontosították a korábbi leírásukat, de továbbra is kitartanak amellett, hogy a G-Sync technológiát nem támogatják, mert az aktiválása lerontja a teljesítményt. Ez a jelenség elkerülhető a fentebb leírt két mód egyikével. A fejlesztők friss leírása szerint ennek a problémának a megoldásán is dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés