NVIDIA: gyors reakció a Radeon HD 7770-re?

Az AMD a héten megjelent Radeon HD 7770 GHz Editon termékkel szeretné a középkategóriát lefedni, amit az NVIDIA nem hagyhat annyiban, így gyorsan reagálnak a 159 dolláros megoldásra. A VR-Zone információi szerint az új jövevény ellen a GeForce GTX 560 SE kerül bevetésre, mely a GF114-es GPU-ra épít. Jobban mondva ennek némileg butított verziójára, mivel ez a lapka sokkal nagyobb a Cape Verde kódnevű cGPU-nál, így alapvetően jóval többet is fogyaszt.

A GeForce GTX 560 SE esetében az NVIDIA két shader multiprocesszor letiltásával operál, ami azt jelenti, hogy az új versenyzőben 288 CUDA mag lesz 48 darab textúrázó csatorna társaságában. A mag- és shaderórajel várhatóan 736, illetve 1472 MHz lesz. A GF114-es GPU 256 bites memóriabusza is némi csonkításon megy keresztül, így a GeForce GTX 560 SE 192 bites buszt használ majd, amihez három ROP blokk tartozhat, így a blending egységek száma 24 lesz.

A GDDR5 szabványú memória kapacitása várhatóan 1 GB lesz, azaz a termék flexibilis vezérlést alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy a rendszer két módban éri el a 3828 MHz-es effektív órajelen üzemelő memórialapkákat. Az egységes mód lesz a gyakoribb opció, amikor a kártya az összes memóriavezérlőt használja, de csak 768 MB-nyi terület férhető hozzá. Ide kerülnek majd a legtöbbet címzett adatok, és a teljes 91,9 GB/s-os sávszélesség elérhető. Az elkülönített 256 MB-os részt csak a kiterjesztett mód érheti el, ám ilyenkor a memória-sávszélesség 30,6 GB/s-ra mérséklődik, ami nem kedvező tényező.

A GeForce GTX 560 SE valószínűleg 150 dolláros árcédulát kap, amivel az NVIDIA egyértelműen az új Radeon HD 7770 GHz Editon ellen venné fel a küzdelmet. Az egységnyi fogyasztáshoz mért teljesítményben, illetve a szolgáltatások és a tudás tekintetében bizonyos, hogy semmi esélye nincs egy előző generációs fejlesztésnek az AMD új generációs megoldása ellen, ám az ár/teljesítmény arány állítólag jobb lesz. A fenti paraméterek alapján hajlunk arra, hogy ez igaz lehet, de pár hét múlva úgyis minden kiderül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés