Az NVIDIA bemutatta a GeForce GTX Titan Z VGA-t

Az NVIDIA a jelenleg is zajló GTC 2014 rendezvényen bejelentette, hogy érkezik a GeForce GTX Titan Z jelzésű csúcs-VGA, mely technikailag két GeForce GTX Titan Blacknek fogható fel, de talán pontosabb a megfogalmazásunk, ha úgy mondjuk, hogy két GK110-es lapka kerül egyetlen nyomtatott áramköri lapra.

Bár a vállalat nagyon részletes technikai adatokat nem közölt az már kiderül, hogy teljes értékű GPU-k kerülnek a termékre, így lapkánként adott a 2880 darab, azaz összesen 5760 darab CUDA mag. A memóriabusz sem változik, így egy-egy GPU-hoz 384 biten kapcsolódik a 6-6 GB-nyi fedélzeti memória. Az órajelekről még nincs pontos adat, de a VGA-n két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó található, így maximum 450 wattos fogyasztása lehet. A valós fogyasztás azonban még kérdéses, és nyilvánvalóan ezt az órajelek is erősen befolyásolják.

NVIDIA GeForce GTX Titan Z
NVIDIA GeForce GTX Titan Z

A hűtő szempontjából két borda lesz a GPU-kon, amelyek között egy ventilátor dolgozik. Nagyjából hasonló a koncepció, mint a GeForce GTX 690 esetében. Sajnos a termék ára eléggé borsos lesz, illetve még pontos adatok sincsenek a teljesítményről, de az NVIDIA a GeForce GTX Titan Z VGA-ért 2999 dollárt fog kérni.

Nyilván az első kérdés, ami felmerül, hogy gyorsabb lesz-e mondjuk két darab GeForce GTX 780 Ti VGA-nál, amelyek 1500 dollárból is kijöhetnek. Erre tényleges eredmények nélkül nehéz választ adni, de a legtöbb esetben nem lesz igazán lényeges teljesítménykülönbség, tehát az extra 1500 dollárt csak akkor érdemes a GeForce GTX Titan Z-re költeni, ha az alaplap esetleg nem támogatja az SLI-t, vagy két VGA-nak nincs már hely az adott házban

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés