Novemberben érkezhetnek az Hondo APU-ra épülő tabletek

Az AMD a héten leplezte le a Hondo APU-t, mely a vállalat Windows 8-hoz szánt tabletplatformja. A termékkel kapcsolatban az AMD nem jelentette be, hogy mely cégek építenek rá tabletet, de utánakérdeztünk, hogy mire lehet számítani, és megtudtuk, hogy az Acer és a Fujitsu biztosan beveti a Hondo APU-t egy-egy masinában. Ezek formálisan lehet, hogy bemutatkoznak a Windows 8 megjelenésével egy napon, viszont szállításuk csak november közepén kezdődik meg.

Hirdetés

Érdekes adat még, hogy nem csak az előbbi két cég készít Hondo APU-ra épülő táblagépet, de kérdéses, hogy ezek megjelentetik-e karácsony előtt. A legtöbb gyártó a Windows 8-as vonalon az Intel Atom Z2760-ra koncentrál, míg Windows RT-re főleg NVIDIA Tegra 3-as tabletek lesznek. Az ARM-os megoldások esetében szintén megtudtuk, hogy a Qualcomm megoldására is készül egy tablet, amely a tervek szerint szintén novemberben lesz elérhető.


Az AMD Z-60-as APU IGP-jének sebessége

A Hondo APU egyébként egy speciális „gonddal” küzd, ami sokszor nem szokott gond lenni, de jelen esetben az. Az AMD megoldása egyszerűen túl jóra sikerült, így azok a cégek, amelyek már gyártják az atomos tableteket, a novemberi startra nem szívesen állítanak ki egy olyan alternatívát, ami – az Atommal ellentétben – támogatja a Windows 8 összes funkcióját, mindezt hasonló áron és a DirectX-es alkalmazások alatt nagyjából hatszor jobban teljesítő IGP-vel. Erre a területre pár gyártó egy még be nem jelentett, 10 wattot fogyasztó Intel Ivy Bridge variánssal készül, és majdnem ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint a Hondo APU, de jóval drágábban lehet majd őket árulni, így nem veszélyeztetik az Atomok eladását. Ugyanakkor fontos, hogy az Ivy Bridge-es tabletek csak aktív hűtéssel működnek, és akkumulátoros üzemidő szempontjából jóval kevesebb ideig bírják a strapát.


Az AMD Z-60-as APU képességei

Információink szerint szintén gond, hogy az AMD bizonytalanságban tartja a gyártókat a Hondo APU utódjának szánt Temash SoC APU-val kapcsolatban, amely akár a következő év tavaszán is megjelenhet, és az eddigi adatok szerint minden szempontból megduplázódik a sebesség, miközben az energiaigénye a felére csökken. Fél éves termékciklusért a legtöbb cég egyszerűen nem szeretne belevágni egy olyan termék forgalmazásába, mely képességeivel és magas teljesítményével alapvetően felboríthatja az előre megtervezett árszinteket. Az Acer és a Fujitsu ugyanakkora akár ki is használhatja a Hondo APU képességeit, ami pedig a többi gyártóra nézve lehet veszélyes.

Érdekes adat még, hogy az AMD maximum 899 dolláros árcédulát ajánl a Hondo APU-ra épülő tabletekre, vagyis ennél drágábban senki sem kínálhatja azokat. Ez abból a szempontból fontos, hogy az Intel Clover Trail platformjára 699 és 899 dollár közötti árazás várható, vagyis ahhoz képest, hogy mekkora különbség van a két platform között, nagyjából egy árszintre lőhetők be az azonos részegységekre épülő tabletek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés