Befutott a Netgear szuperroutere

A Netgear viszonylag sok titkolózás után bemutatta a Nighthawk X8 R8500 jelzésű routert, amely a piac egyik legjobban felszerelt modelljévé lépett elő. Az újdonság a Broadcom legújabb XStream platformját használja, amely a BCM4366-os 4x4 MU-MIMO Wi-Fi lapka és a BCM47094-es jelzésű, kétmagos, Cortex-A9-es hálózati processzor párosítására épít. Ezekkel lehetőség van komoly teljesítményű Wi-Fi routereket építeni, és ezt megtette már a D-Link és az ASUS is, így a Netgear mozgolódása is várható volt.

Hirdetés

A Netgear terméke lényegében a semmiből jött, mivel a gyártó nem igazán beszélt róla, hogy készülnek egy ilyen termékkel és az mikor érhető el, noha mindenki sejtette, hogy valami érkezni fog. Ám arra valószínűleg senki sem számított, hogy a vállalat konkrétan a bejelentés napján szállítani is fogja a routert. Ez amiatt is váratlant, hogy az AC5300/5400-as Wi-Fi routerekkel foglalkozó hírekben a reflektorfényt rendszerint a D-Link és az ASUS kapta, ám ezek még mindig nincsenek a piacon, így a Netgear aratja le a babérokat.

 


[+]

A három sávot támogató Netgear megoldás esetében a legnagyobb átviteli tempó a 2,4 GHz-es sávon 1 Gbps, a két 5 GHz-es sávon pedig egyenként 2,2 Gbps. A csúcsteljesítmény elérését a Broadcom NitroQAM technológia segíti.

A képek alapján felfedezhető egy érdekesség is, ami miatt a Nighthawk X8 (R8500) eltér a többi hasonló routertől. Az újdonságon csupán négy külső antenna van, de valójában nyolcantennás modellről van szó, a maradék négy antenna integrálva van. A négy külső antenna azonban aktív, mivel a Wi-Fi jelerősítők nem az alaplapon, hanem az antennák végén kaptak helyet. A Netgear szerint ennek számos előnye van, többek között csökkenti az áthallás jelenségét, illetve a jelvesztés lehetőségét az antenna és az alaplap között.


[+]

A vezetékes hálózati kapcsolatok természetesen megmaradtak. A gigabites WAN port mellett négy Gigabit Ethernet található, továbbá helyet kapott még két olyan Gigabit Ethernet interfész is, amelyek támogatják az IEEE 802.3ad Dynamic link aggregációt.

Az USB 2.0-s és 3.0-s aljzatokkal rendelkező router természetesen rendelkezik MU-MIMO képességgel, de ezt a Netgear csak egy későbbi firmware-ben engedélyezi. A Nighthawk X8 R8500 támogat minden fontosabb technológiát, mint például a beamforming, a dinamikus QoS, vagy éppen a DLNA, vagyis felkínálja az elődök összes extráját, de ezeket kiegészíti még a ReadyCLOUD USB Access, amely a routerre csatlakoztatott USB adattárolókhoz kínál biztonságos kapcsolatot az interneten keresztül. Értékes extra még a ReadySHARE Vault, amellyel biztonsági mentés készíthető az összes csatlakoztatott PC-ről a routerhez kötött adattárolóra.

A Netgear Nighthawk X8 R8500 400 dollárért vihető haza, hivatalosan akár ma is, bár a szállítmányok még nem feltétlenül érkeztek meg minden kereskedőpartnerhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés