Nem ismerik a szervert a vállalkozások

Nagyon sok vállalkozásnál az informatikai kultúra alacsony, elsősorban azért, mert a döntéshozók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen lehetőség is van egy jól működő informatikai rendszerben. Ha vállalkozásában öt vagy több számítógéppel rendelkezik, akkor felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e szervert használni. Egy szerver üzembeállítása nem igényel nagy beruházást, már néhány száz-ezer forintból egy jól használható rendszert lehet összeállítani!

Először is nézzük meg, hogy mi is az a szerver és mire jó!
A szerver (vagy más néven kiszolgáló) egy meghatározott funkciót betöltő, különálló számítógép, amely az adatok és az erőforrások központi kezelésére használható. Erre a számítógépre tölthető fel a kiszolgálószoftver, amely különböző feladatokat lát el – például a fájlok megosztását, a nyomtatás feldolgozását, valamint az internetkapcsolatot optimálisan osztja meg a hálózat összes számítógépe, a laptopok és a nyomtatók között.
Ennek előnyei többféleképpen is jelentkeznek:

  • időt takarít meg és csökkenti a költségeket a készülékek (faxok, nyomtatók) és erőforrások (internet-hozzáférés) megosztása révén
  • megakadályozza az adatvesztést a vállalati adatokról biztonsági másolat készítésével
  • növeli a biztonságot a fontos adatok (pénzügyi nyilvántartás, szerződések megrendelések, személyes adatok) elérésének szabályozásával
  • központi adathozzáférési pontot biztosít az adatok különböző számítógépeken történő tárolása helyett

Léteznek már olyan szoftvercsomagok is, amelyek a kis és közepes vállalatok teljes informatikai hátterét ki tudja szolgálni. Nem gond a dokumentumok központi tárolása és automatikus mentése és az elektronikus levelezés is gördülékenyen zajlik!
Megfelelő kiszolgáló szoftverrel számos lehetőség nyílik a vállalkozások részére:

  • Még több időt takarít meg a vállalati adatok központi helyen történő tárolásával. Ezeket az adatokat egyszerűen és gyorsan elérheti laptopról, akkor is, ha nem tartózkodik az irodában.
  • Egyszerű az e-mail- és faxküldés, főként nagyszámú címzett esetében. A megosztott faxszolgáltatás segítségével e-mailben, vagy nyomtatón keresztül is fogadhatók a faxok. Küldeni lehet csoportos e-mailt, faxot, vagy céges hírlevelet bármelyik számítógépről.
  • Növeli a hálózat biztonságát, ha beállítja, hogy az információkhoz és a rendszerekhez milyen személyek, illetve eszközök férhetnek hozzá.

A Microsoft Windows Small Business Server a kis és közepes vállalatok egyik legnépszerűbb kiszolgáló szoftvere. Ismerje meg, hogyan támogatja sikerét a szoftvercsomag:

http://www.microsoft.hu/sbs