Speciális füstöt kapott a NASCAR ‘14

A februárban megjelent NASCAR ‘14 című játék nem sok hírverést kapott a PC-s játékosok körében. Ennek főleg az az oka, hogy a Eutechnyx inkább a konzolokból él, így a reklám szempontjából kevés figyelmet fordítanak a PC-re, de ettől még érdekeltek a platformban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy szövetkeztek az NVIDIA-val egy új fejlesztésű részecskerendszer kidolgozása céljából, melyet a CUDA alapjaira helyeztek. Technikailag itt nem PhysX gyorsításról van szó, mivel egy saját eljárást fejlesztettek az igényeknek megfelelően, de alapvetően hasonlóan működik, mint az NVIDIA által kidolgozott füst szimuláció, csak az eredmény jobban illik egy autóversenyhez.

A fenti videó jól mutatja a különbségeket. Persze a többi játék tudatában az új füst sem hat nagyon kiemelkedőnek, de ez főleg annak köszönhető, hogy efféle koncepciót a modernebb versenyjátékok már amúgy is alkalmaznak. Leginkább a Eutechnyx eredeti részecskerendszere volt nagyon elavult, hiszen ennek alapjait még az előző évtized végén rakták le a fejlesztők, így többek között még ma is egyetlen processzormagon fut. A modern versenyjátékok viszont már szabványos formában is GPU-s gyorsítást használnak az említett feladatra, tehát a NASCAR ‘14-nek komoly technikai hátrányt kellett ledolgozni.

A Eutechnyx elmondta, hogy a részecskerendszer CUDA-s verziója úgy van beállítva, hogy tízszer tovább maradjon a jelenetben az alapértelmezett CPU-s opcióhoz viszonyítva, így a füst jóval lassabban oszlik majd fel. A CUDA platform használata következtében az új füstöt csak GeForce VGA-val lehet bekapcsolni. Fontos adalék, hogy a rendszer számítása mindig azon a GPU-n történik, amelyikre a kijelző rá van kötve, és nem helyezhető át más hardverre, illetve SLI mellett is mindig az elsődleges kártya végzi az effekttel járó kalkulációkat. Utóbbi alapvetően ront a skálázódás hatékonyságán, de ez a NASCAR ‘14 esetében nem jelent lényeges különbséget, mivel a játék eleve rendkívül alacsony hatásfokkal skálázódik több GPU-ra.

Előzmények

Hirdetés