Hirdetés

Szélvészgyors és kisméretű SSD-k

A Samsung bemutatta az első olyan 512 GB-os kapacitású SSD háttértárát, ami DDR NAND memóriákra (pontosabban „toggle-mode” DDR) épül. Az új eszköz 30 nm-es gyártástechnológiájú 32 gigabites chipeket tartalmaz, amiket a cég tavaly novembertől kezdett gyártani. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a NAND flash lapkák DDR felületen érik el a vezérlőt, ami az eddigi megoldáshoz viszonyítva több mint kétszer gyorsabb adatátvitelt garantál. Maga az SSD a 3 Gbps-os SATA interfészen keresztül maximum 250 MB/s-os olvasási és 220 MB/s-os írási tempót képesek elérni.

Samsung SSD
Samsung SSD

A Samsung fejlesztéseinek köszönhetően sikerült kialakítani egy alacsony fogyasztású vezérlőt speciálisan a toggle-mode DDR NAND-ok számára. Ezzel a tárolók annak ellenére tudnak nagy teljesítménnyel üzemelni, hogy fogyasztásuk nem haladja meg vállalat előzőleg megjelent, 40 nm-es eljárással gyártott, 16 gigabites NAND flash alapokra épülő, 256 GB-os kapacitású SSD-jének energiaigényét. Az új tárolót természetesen titkosítani is lehet, erre 256 bites AES kódolást használhatunk, sőt a termék a TRIM funkciót is ismeri. A tömeggyártásuk a tervek szerint a következő hónapban kezdődik meg, továbbá bővebb lesz a kínálat is, hiszen 64-512 GB-os verziók várhatók.

Az OCZ két SSD sorozatáról, az Onyxról és a Vertex 2-ről már beszámoltunk korábban, illetve csak a 2,5”-es méretű verzióikról. Most megérkeztek a jóval kisebb, 1,8”-es tárolók is, amelyek főleg a netbookokban és a kisebb hordozható számítógépekben lehetnek népszerűek. A méret persze nem jelenti azt, hogy ezek gyengébb kivitelűek, valójában ugyanarra a teljesítményre képesek, mint nagyobb testvéreik. A termékek SandForce vezérlővel rendelkeznek, ami a Vertex 2 esetében például 4 kB-os véletlenszerű írásnál akár 50 000 IOPS-ra is képessé teszi, az átviteli sebességeit nézve pedig 285 és 275 MB/s-ot tud elérni olvasásnál és írásnál. A kicsi Vertexek 60, 120 és 240 GB-os változatokban lesznek kaphatók.

OCZ Onyx 1,8" SSD [+]
OCZ Onyx 1,8" SSD [+]

Az OCZ Onyx SSD-i 32 és 64 GB-os kapacitású verziókban érhetők el. Ezek Indilinx vezérlővel vannak felszerelve, így 145 MB/s-os a legnagyobb sebességük. Gyorsítótárból 64 MB került rájuk, a fogyasztásuk pedig mindössze egyetlen watt még nagy terhelésnél is. Természetesen mindkettő ismeri a Windows 7 TRIM funkcióját, a számítógépre pedig 3 Gbps-os SATA felületen kapcsolhatók.

OCZ Vertex 2 1,8" SSD [+]
OCZ Vertex 2 1,8" SSD [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés