MSI: videolejátszás másolás nélkül

A következő generációs optikai (Blu-ray és HD DVD) lemezeken kiadott videók lejátszásának egyik feltétele, hogy a közvetítő közeg ne adjon lehetőséget a digitális adatok közvetlen (veszteségmentes) másolására. Ez a szórakoztatóelektronikai eszközöknél nem okoz gondot, a számítógépek esetében azonban az optikai meghajtónak, a lejátszásban közreműködő szoftvereknek és a jelek továbbításában résztvevő grafikus vezérlőnek is meg kell felelnie ennek a követelménynek.

Mindennek az a következménye, hogy a korábban viszonylag nyílt PC-platform több elemét a felhasználó felől teljesen zárttá, manipulálhatatlanná kell tenni, ami új eljárások bevezetését igényli, és részint új hardverelemeket is feltételez. A HDCP (High-Bandwith Digital Content Protection) másolásvédelem előírásai szerint minden kompatibilis videokártyát el kell látni egy egyedi azonosítókulccsal, amely egy külön chipben foglal helyet. Efféle megoldást korábban már bejelentett a Sapphire, piacra azonban eddig nem került a Radeon X1600 Pro GPU köré épülő kártya.


A HDCP kulcsot hordozó chip – forrás: PC Inpact

Az MSI most előzésbe kezd, hiszen ettől a héttől kezdi forgalmazni első HDCP-kompatibilis kártyáját. Az NX7600GT-VT2D256E-HD egy GeForce 7600 GT grafikus processzor köré épül, és bár ismeri a másolásvédelmi eljárást, csak hagyományos (DVI-I, kompozit, S-Video, komponens) kimenetekkel rendelkezik. Ez ugyan nem akadálya nagy felbontású videók megtekintésének, azonban a HDMI csatlakozó hiánya miatt a hangot külön kábelen kell eljuttatni a tévékészülékhez vagy a házimozi-erősítőhöz.

Csendes HTPC-t építők örömére a kártya hűtését passzív, hőcsöves bordákkal oldották meg, és a VIVO funkció révén videók digitalizálásához is használható. A Serious Sam 2 játékkal és CyberLink szoftverekkel érkező grafikus vezérlő ajánlott ára 219 euró; ugyancsak passzív hűtésű, ám HDCP nélküli (típusjelében HD helyett EZ utótagot viselő) változatához 199 euróért lehet majd hozzájutni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés